fbpx
Home / Art  / JÖRG DÖRING & DE JUISTE TOUCH

JÖRG DÖRING & DE JUISTE TOUCH

Al meer dan dertig jaar laat de Duitse kunstenaar Jörg Döring, ook Jaydee genoemd, zich inspireren door de karakteristieke kenmerken van de popart stroming en iconische beelden uit de Amerikaanse cultuur. Onlangs exposeerde Döring voor het eerst in Nederland en Gentlemen’s Watch was erbij.

Eigenlijk komt het werk van Jörg Döring (1965) niet helemaal tot z’n recht als je het in een magazine afbeeldt. Natuurlijk, ook in print aanschouw je een kunstzinnig spektakel: een verzameling van veelal bonte kleuren, vloeiende vormen en indrukwekkende realistische portretten. Maar wat je nauwelijks ziet zijn de kwaststreken in de opgedroogde olieverf en de verschillende dimensies waarmee zijn werk niet alleen figuurlijk is opgebouwd. En dan zijn er nog de glanzende coatings, vaak in verschillende kleuren en lagen aangebracht. Ze bezorgen Jörg Dörings werk een extra dosis tactiliteit. Al is het zonder speciale handschoenen aanraken van deze kunst uit den boze, want de hoogglans finish is extra gevoelig voor vingervlekken. Döring: “Een cliënt spoot eens ruitenreiniger op een van mijn werken om het te reinigen. Dat werd een groot drama, want daarmee loste de coating op.”

LABORATORIUM

Door de gelaagdheid in zijn werk werkt de kunstenaar in zijn studio, gevestigd in een oud kantorencomplex in Düsseldorf, meestal aan verschillende –soms wel zes– werken tegelijk. Döring: “Mijn schilderijen zijn veelal met olieverf gemaakt en iedere ronde vraagt om een paar dagen droogtijd.” Ook steekt Jörg veel tijd in het vinden van de juiste finishing touch. “Mijn mixed media werken zijn vaak van een epoxy laag voorzien. Green epoxy, welteverstaan, want het reguliere spul is te chemisch om mee te werken. Gelukkig vond ik de humane variant in Frankrijk. Ik voeg er regelmatig kleur aan toe om patronen mee te maken. Voor een polaroid effect gebruik ik shellac, gecombineerd met een restauratiemateriaal uit Italië dat uit 90% uit alcohol bestaat. Ik moet dus razendsnel werken om het aan te brengen. Ja, ik waan me vaak in een laboratorium en helaas zijn er ook proeven die mislukken,” lacht Döring. “Tegelijkertijd zoek ik ook altijd naar imperfectie. Ik maak beelden graag iets ruwer en plaatjes wat minder perfect door ze bijvoorbeeld van prikkelende teksten te voorzien of ze te vervagen. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.”

TOT DE LAATSTE SNIK

Autodidact Jörg Döring groeide op in een warm nest waar vormgeving een grote rol speelde. “Mijn ouders runden een modebedrijf en ik werd van jongs af aan omringd met kunst- en fashionmagazines en -boeken. Dat zijn altijd grote inspiratiebronnen geweest. Nog steeds kan ik geen kiosk of boekwinkel voorbij lopen… Bovendien hadden we thuis een heuse popart woonkamer! Kunstenaar Keith Haring was in die tijd mijn grote idool. Het was volstrekt logisch geweest als ik naar de kunstacademie in Düsseldorf was gegaan. Al sinds mijn vijftiende ben ik met canvas in de weer. Ik maakte er vaak een enorme bende van, dat zat de hele vloer onder de verf. Mijn ouders gingen er vanuit dat ik hun bedrijf zou overnemen. Ik heb een serieuze poging gedaan om de boel te runnen, maar ik ben er gewoon te gek voor. Voor zo’n leven in de ‘echte’ wereld. Ik leef voor de kunst. Voor het maken van olieverfschilderijen. Dat is mijn grote passie. Daar wil ik mee doorgaan tot mijn allerlaatste snik. Soms droom ik er over; schilderend sterven, ergens op een plek met oceaanzicht. Enfin, mijn ouders hadden gelukkig al gauw door dat ik geen manager, maar een kunstenaar in hart en nieren ben en steunden me onvoorwaardelijk in mijn keuze. Dat was ook wel nodig, want het duurde maar liefst tien jaar voordat ik doorbrak en in Duitsland mijn eerste expositie mocht houden.”

MICKEY MOUSE

Dörings eerste expositie bevatte werken waarin afb eeldingen van cartoonheld Mickey Mouse verwerkt waren. “Ik werkte op grote doeken met zogenaamde night colors die licht geven in het donker. Daar ben ik uiteindelijk mee gestopt, want die substanties zijn gevaarlijk. Maar sindsdien zie je op iedere expositie minimaal één canvas met Mickey terug. Ik heb veel aan hem te danken.” Dan wijst Döring naar een groot doek waar Mickey provocerend in een bikinibroekje is afgebeeld. “Disney is daar minder blij mee. Ze hebben me ooit benaderd voor een samenwerking, maar er zaten teveel restricties aan. Ik heb nee gezegd.” Na die eerste expositie ruim twintig jaar geleden is hij zo’n 300 exposities verder. Toch is het de eerste keer dat het werk van Döring in Nederland getoond wordt. “Daar ben ik enorm dankbaar voor. Soms doe ik ook wel eens mee aan groepsexposities in de Verenigde Staten, maar daar heerst een andere mentaliteit. Je werk wordt hier gewaardeerd, omdat het mensen persoonlijk raakt. In de States ben je meestal pas succesvol als een of andere celebrity fan van je is. Beroemdheden doen me weinig. Iedereen is in mijn ogen gelijk.”

Jörg Döring
Jörg Döring

WIT CANVAS

Jörg Döring komt bescheiden over. Zijn werk vertoont rock & roll randjes, maar zijn leven doet dat allerminst. “Ik heb een dochter van tweeëntwintig en een bedrijf waar meerdere studenten van de kunstacademie werken, zodat ik mijn werk aan de wereld kan tonen. Dat brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. Toch werk ik niet in opdracht. Vroeger deed ik dat wel, enkel voor het geld, maar dat maakte me ongelukkig. Voor mij vormt een wit canvas mijn enige vrijheid en die wil ik niet inleveren. Nu ik ouder word besef ik steeds meer hoe waardevol mijn manier van leven voor mij is. Ik breng mijn tijd het liefste in de studio door. Of ik ook wel eens op vakantie ga? Eigenlijk niet vaak. Werken voelt voor mij als vakantie. ’s Zomers maak ik ook wel ritjes op mijn motor, maar daarna duik ik altijd nog even de studio in.”

GELUKSGEVOEL

Alles draait voor Döring om gevoel. Hij legt zijn werk daarom liever niet uit. “De vraag ‘wat wil de kunstenaar vertellen’ is onzin geworden. Momenteel is het voor iedereen mogelijk om instant kennis op te doen, afbeeldingen te ontvangen en parallel met elkaar te reproduceren. De uitdaging voor mij als kunstenaar is om tijdens deze overvloed aan informatie een bepaalde mate van uniciteit te behouden. Het is mijn intentie om aantrekkelijker te zijn, te provoceren door lichtheid, elegantie of originaliteit. Met afbeeldingen die door de ontvanger kunnen worden ingevuld. Ze kunnen het perspectief of misschien zelfs het geluksgevoel van de eigenaar veranderen door iets onvergelijkbaars te bezitten in tijden van hoger, sneller en verder. Het is altijd mijn streven om esthetisch en technisch uitstekend, spannend en emotioneel geladen werk te creëren. Echter, het is ofwel de onbewuste eerste blik op een werk, of de volgende honderd jaar die zullen beslissen of het werk speciaal is. Wat vertelt dit kunstwerk jou? Hoe voelt het? Dát is de vraag.”

Het werk van Jörg Döring maakt deel uit van de collectie van Kunsthuis Amsterdam, www.kunsthuizen.nl www.joerg-doering.de

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD