fbpx
Home / Horloges  / Vizier op de Spitfire!

Vizier op de Spitfire!

Christian Knoop, design directeur IWC

Waar IWC Schaffhausen voorheen ieder jaar een complete horlogecollectie onderhanden nam en verving voor iets nieuws, kiest het vanaf nu voor kleinschaliger operaties. Design directeur Christian Knoop legt uit

Dit jaar focussen we ons op de collectie pilotenhorloges. Maar de manier waarop we dat doen is anders dan in voorgaande jaren. We stoppen er namelijk mee om iedere vijf, zes jaar een deelcollectie geheel te vernieuwen. De status quo van de huidige collecties is prima. Daarom handhaven we de basis, de sterke modellen, en voegen we per keer wat modellen toe of veranderen we bepaalde dingen. Zoals nu bínnen de Pilot’s collectie gebeurt met de Spitfire-modellen.

De Spitfire is een fenomeen uit het verleden. Iets uit die goeie ouwe tijd. Is dat voor de haute horlogerie tegenwoordig de meest veilige weg om te bewandelen?

De relatie tussen IWC en Spitfire is authentiek, geen marketingverhaaltje. Vanaf 1948 tot 1981 leverden we de Mark 11 aan de Royal Air Force. We trekken die link uit het verleden door naar een project dat nú plaatsvindt, namelijk de Longest Flight van de Silver Spitfire, een gerenoveerde éénzitter die vanaf augustus de hele wereld rond zal vliegen. Startend vanaf  Goodwood (UK) over IJsland en Groenland, naar Boston en New York, Alaska en dan via Rusland, Japan, China, het Midden Oosten en Parijs weer terug naar Goodwood. Een schitterend project, waar IWC in participeert als sponsor en waaromheen we diverse activiteiten organiseren.

Maar toch, horloges die refereren aan iets uit het verleden, of lijken op horloges uit het verleden, is vandaag zo’n beetje de norm bij grotere merken.

Ja, misschien wel. Het verleden wordt soms erg geromantiseerd. Maar het zijn natuurlijk ook bewezen waardes. Designs die de test of time hebben doorstaan. Tijdloos mooie dingen. Dat zie je trouwens ook in andere industrieën terug. Bij automobielen, bij meubels… De Bauhaus stijl blijft, hoe oud hij ook is, onverminderd populair. Hij blijft mensen fascineren. Maar er speelt nog iets. Als groot horlogemerk heb je ook rekening te houden met het verwachtingspatroon van het publiek. Iemand die zijn eerste luxe horloge koopt kiest veelal voor een bekender merk en zal geneigd zijn een meer traditionele, klassieke keuze te maken. Anders dan iemand die al twintig horloges heeft. Die zal het wellicht aandurven iets  experimenteels te kopen. Iets van een kleiner, minder bekend merk. Daarom zullen klassieke modellen, zeker bij de grote merken, de boventoon blijven voeren.

En er blijft ook een publiek voor bestaan?

De IWC Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition ‘The Longest Flight’ kost € 14.000,-

Ik denk het wel. De interesse in mechanische horloges is een soort contrabeweging tegen de algehele digitalisering van de wereld. Het is zoeken naar stabiliteit, naar iets waar je herinneringen aan kunt hechten. Vandaag iets kopen met het idee dat je het over twintig jaar nog steeds mooi zult vinden.

Als u nu zelf kiest, wat is dan uw favoriet tussen de nieuwe horloges? De Timezoner. Een prachtig stuk techniek. Alle Spitfires beschikken nu over een uurwerk uit eigen huis. In de Timezoner zit het nieuwe automatische kaliber 82. Het mooie van dit horloge is dat je heel eenvoudig, door te draaien aan de lunette, iedere tijdzone van de wereld kunt opzoeken, waarbij deze functie ook nog eens is gekoppeld aan de datum en een 24-uurs indicator, zodat je precies weet of het ter plekke dag of nacht is.

De zilveren Spitfire die momenteel de wereld rond vliegt

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD