fbpx
Home / Leisure & Free Time  / KOFFIE KLASSIEKER

KOFFIE KLASSIEKER

FAEMA NETTUNO: DE ROLLS ROYCE ONDER DE KOFFIEMACHINES

De eerste die hij restaureerde was een Faema 61, in de tuin, biertje erbij, samen met een vriend, een monteur van moderne espressomachines. Hij raakte in de ban van die oude machines, van de Pavoni’s, de Gaggia, de Faema. Nu, negen jaar later, staan de gerestaureerde espressomachines van Roland Buurman overal, in Europa, maar ook in China, Zuid-Korea en Qatar. “Waarom die Italiaanse espressomachines zo mooi zijn? Ze werden eerst ontworpen, pas daarna gingen ze nadenken hoe die werkend te krijgen. Maar dat lukte vervolgens ook hoor. Deze machines zijn wel zeventig jaar oud, en na restauratie gaan ze weer vijftig jaar mee.”

Hij haalt ze overal vandaan, gaat soms op ‘rooftocht’. “Onlangs vond ik in Parijs, in een schuurtje achter een huis, twee Faema’s. Die werden met zo’n gammel kruiwagentje naar buiten gereden. Dan sta je wel te kijken. In Amsterdam vond ik eens een Faema Marte uit 1954, in een kelder, onder het stof, die had ooit bij Veronica gestaan bleek later.” De prijzen beginnen bij zo’n 3000 euro, een Faema Urania ging weg voor 9000. Sommige klanten zetten de machine in een vitrine, zegt Buurman, “maar de meeste worden gebruikt. Een machine moet gewoon lekker pruttelen, elke dag lekkere espresso’s en cappucino’s maken, zijn niet gemaakt om alleen maar mooi te zijn.” Maar toch, de mooiste machine?

“De Faema Nettuno. Die doet 30.000 euro. De Rolls Royce onder de espressomachines. Als je kijkt naar de onderdelen, de liefde voor het design… ooit zo’n machine in handen te krijgen, dat is een droom.”

 

www.vintage-espresso-machines.nl

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD