fbpx
Home / Food & Drinks  / Verrassende wijnen uit Italië

Verrassende wijnen uit Italië

Wie verder kijkt dan de welbekende lambrusco, prosecco, chianti, brunello en barolo, ontdekt al snel dat wijnland Italië oneindig veel meer te bieden heeft.

Voor de avontuurlijk ingestelde wijnliefhebber is Italië het beloofde land. De 1200 kilometer lange laars omvat een lappendeken aan grote en kleine wijnstreken, talloze bodemsoorten en microklimaten, honderden druivenrassen waarvan het merendeel autochtoon Italiaans, en niet te vergeten veel eigenzinnige wijnmakers.

Foradori

Teroldego is de naam van een van die vele druiven die buiten Italië niet voorkomen. Dat hij toch internationaal furore heeft gemaakt is helemaal te danken aan Elisabetta Foradori. Ze heeft de biodiversiteit in haar wijngaarden in de Dolomieten hersteld, is overgestapt op biodynamische teelt, houdt het rendement per wijnstok beperkt en laat de natuur ook in de wijnkelder zoveel mogelijk haar gang gaan. Het resultaat: levendige natuurwijnen met diepgang en verfijning. Foradori’s toppers zijn de Teroldego Sgarzon en de Teroldego Morei, beide single vineyardwijnen gemaakt in tinaja’s, traditionele Spaanse amforen van aardewerk.

 

Consumenten richtprijzen van Morei en Sgarzon zijn 32,50

Importeur: Pierre Ache Wijnen, www.pierreachewijnen.nl

Amfoorwijnen

Je ziet het steeds vaker, vooral onder producenten van bio- en natuurwijnen: het gebruik van amforen in plaats van, of in combinatie met, (eiken)houten vaten. Typische houtinvloeden blijven achterwege, wat de zuivere aromatische expressie van de druif ten goede komt. Bovendien zorgt de licht poreuze klei voor minuscule oxidatie en krijgt de wijn een meer afgeronde smaak.

Gravner

Ook Josko Gravner in Friuli, aan de grens met Oostenrijk en Slovenië, maakt gebruik van amforen, maar dan afkomstig uit Georgië, waar ze qvevri heten. Aanvankelijk stond hij bekend als modernist. Hij kocht moderne vinficatieapparatuur, roestvrijstalen fermentatietanks en dure eikenhouten vaten uit Frankrijk – alles om de aansluiting te vinden met de toenmalige internationale wijntrends. Totdat hij eind jaren negentig oog kreeg voor traditie en authenticiteit en de 8000 jaar oude Georgische qvevri-methode ontdekte. Sindsdien maakt hij er orange wines mee, aanvankelijk ook met internationaal bekende druivenrassen als sauvignon, chardonnay, pinot gris en welschriesling, maar sinds 2012 alleen nog met de regionale ribolla gialla-druif.

 

Gravners Bianco Breg 2009, een blend van sauvignon, chardonnay, pinot gris en welschriesling, werd begin dit jaar door Proefschrift.nl uitgeroepen tot Orange Wine van het Jaar. Hij verbleef vijf maanden in qvevri – ingegraven in de grond zodat de temperatuur constant blijft, rijpte vervolgens zes jaar in grote houten vaten, en is aromatisch, complex en levendig van smaak, met hoge zuren en associaties van rijp fruit, ceder en mokka.

 

(Prijs van Bianco Breg 2009 is bij mij 53,00 euro, net zo duur is in Italie.)
Importeur: Delicroatia, www.delicroatia.nl

Orange wines

Orange wines of amberwijnen zijn eigenlijk witte wijnen, maar dan op precies dezelfde manier gemaakt als rode wijnen. Dat wil zeggen: het sap gist samen met de schillen en de steeltjes, waardoor de wijn meer kleur, tannine en diepgang krijgt, en bovendien langer bewaard kan worden.

Super Tuscan

Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano: drie van Italiës beroemdste rode wijnen zijn afkomstig uit Toscane, de centraal gelegen regio met Florence en Pisa als voornaamste trekpleisters. Gek genoeg wordt de misschien wel meest prestigieuze wijn uit Toscane (en van heel Italië), de Sassicaia, gemaakt van bordeauxdruiven. Hij werd gecreëerd door Markies Mario Incisa Della Rocchetta, toen hij in de Tweede Wereldoorlog zijn geliefde rode bordeauxwijnen niet meer kon importeren.

Aan de kust, bij Bolgheri, kocht hij een landgoed en plantte er cabernet sauvignon en cabernet franc aan. Daarbij profiteerde hij het plaatselijke klimaat en de bijzondere bodemsamenstelling, die wonderbaarlijk overeenkwamen met die van Bordeaux.

 

De eerste decennia produceerde hij de Sassicaia alleen voor familie en vrienden. Collega-wijnmakers zagen aanvankelijk niets in zo’n ‘namaakbordeaux’. Pas in de jaren zeventig, toen het productieproces was geperfectioneerd én –minstens even belangrijk – toen de wijnstokken wat ouder waren, bracht hij de wijn op de markt. Sassicaia werd een doorslaand internationaal succes, vond navolging bij verschillende andere Italiaanse producenten, en speelde ook een belangrijke rol bij de verbetering van het imago van Italiaanse wijn in het algemeen.

 

(De verkoop van wijn gaat per inschrijving. (men schrijft zich aan het begin van het jaar in, en wijnen worden dan in de zomer geleverd) Maar als je als richtprijs 175,00 aanhoudt, zit je wel goed.)
Importeur: Wijnkoperij Okhuysen www.okhuysen.nl

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD