fbpx
Home / auto's  / Italiaanse flair op wielen

Italiaanse flair op wielen

Fiat Dino Spider

Wil je een auto met minstens zoveel klasse als kracht en ben je ook niet vies van een beetje extravaganza, dan is er maar één land waar je moet shoppen: Italië. Rond deze tijd zijn er heel wat snoepjes die een nieuwe eigenaar zoeken. Gentlemen’s Watch tipt je de volgende zeven, in willekeurige volgorde.

Ferrari 375 MM Coupe Speciale

Geef je ogen goed de kost, want het kan zomaar zo zijn dat je deze Italiaanse schoonheid nooit meer gaat zien. Deze Ferrari 375 MM Coupé Speciale is namelijk uniek in de wereld. Ghia tekende de stijlvolle koets van de auto, die werd gespoten in een combinatie van zalmroze en metallic grijs. Da’s tot op heden een unieke combinatie op een Ferrari. In 1954 schitterde de auto op de Motorshow van Turijn, niet lang daarna verdween hij in de collectie van de rijke Amerikaan die ‘m bestelde.

 

Naar het schijnt is er geen enkele Ferrari 375 MM nog in zo’n originele staat als deze. Wil jij zijn machtige V12 laten ronken, dan zul je zeer diep in de buidel moeten tasten. Een dubbel bedrag met zes nullen, gokken we zo.
Beeld: Darin Schnabel, Courtesy of RM Sotheby’s

1955 Ferrari 375 MM Coupe Speciale by Ghia

Lamborghini Countach LP500 S

Dé posterboy van de jaren tachtig is misschien een usual suspect, maar tegelijk een evenzo grote guilty pleasure. Voornamelijk dankzij die fenomenale koets, getekend door Marcello Gandini onder de vlag van Bertone. De 5,0-liter V12 voorziet het design – een rare combinatie van futurisme en retro – van een passende soundtrack. Goed, met 375 pk en een topsnelheid van 275 km/u is hij naar hedendaagse maatstaven niet bijster rap, maar back in the days was het nogal wat.

 

Overigens was (en is) het rijden in de wild gevormde Countach een uitdaging. De auto heeft de draaicirkel van een binnenvaartschip en biedt minder overzicht dan wanneer je door een sleutelgat naar een rockconcert kijkt.
Beeld: Courtesy of RM Sotheby’s

Lamborghini Countach LP500 S

Lancia Delta HF Integrale Evoluzione

De Lancia Delta was een waar succesnummer in het Wereldkampioenschap Rally. Maar om meedingen naar dat kampioenschap überhaupt mogelijk te maken, moest Lancia zogenaamde homologatiemodellen maken: productieversies van hun beoogde racers. Daarvan is deze Lancia Delta HF Integrale Evoluzione een zeer mooi voorbeeld. Uitgevoerd in de bijzondere kleur Giallo Ferrari, volledig origineel en met nog geen 7.000 kilometer op de teller is dit misschien wel de allermooiste Evoluzione die je ooit zult kunnen kopen.

 

Over de funfactor hoef je je geen zorgen te maken: een lichte auto met 2,0-liter viercilinder turbo, 210 pk en vierwielaandrijving. Driewerf hoera!
Beeld: Darin Schnabel, Courtesy of RM Sotheby’s

Lancia Delta HF Integrale Evoluzione

Maserati A6GCS

Je hoeft geen autokenner te zijn om te zien dat dit een auto is voor de racerij. Direct in het jaar waarin de A6GSC debuteerde, 1954, scoorde deze snelle Maserati zijn eerste overwinningen. De in het oog springende sierlijke koets werd getekend door Fantuzzi. Stijl zal een bijkomend effect geweest zijn, het was een auto die werd gebouwd om te presteren, dus zullen zijn lijnen voornamelijk hebben bijgedragen aan zijn aerodynamica.

 

De auto resideerde jarenlang in Zuid-Amerika, werd gekocht door een Italiaanse verzamelaar, verhuisde naar een nieuwe baas in Amerika en werd in 2014 uitvoerig gerestaureerd. Het geschatte prijskaartje van deze bloedrode bruut met krachtige zes-in-lijn? Zo’n 3,5 miljoen dollar.
Beeld: Darin Schnabel, Courtesy of RM Sotheby’s

Maserati A6GCS

Alfa Romeo 1900C Super Sprint Coupe

Slechts 540 van dit soort beauty’s verlieten in de jaren vijftig de fabriek in Milaan, dus ook dit betreft een buitenkansje als je je leven wilt verrijken met een écht classy Alfa. De body werd getekend door Touring en vervaardigd uit aluminium. Het blok in de neus, een tweeliter viercilinder, was geen regelrechte krachtpatser, maar bewees zich sterk genoeg voor het sportievere stuurwerk.

 

Zeker in combinatie met al het technisch vernuft dat Alfa Romeo in de auto stopte. Denk aan een vooruitstrevende onafhankelijke ophanging voor, aangepaste achteras en een fijn schakelende vijfversnellingsbak.
Beeld: Dirk de Jager, Courtesy of RM Sotheby’s

Alfa Romeo 1900C Super Sprint Coupe

De Tomaso Pantera Si

Je wilde jaren-90-design at its finest? Dan is deze extreem zeldzame DeTomaso Pantera Si jouw kandidaat. DeTomaso, een Italiaanse autofabrikant opgericht door een Argentijnse zakenman, was een beetje een vreemde eend in de bijt. Want als krachtbron voor z’n Pantera gebruikte DeTomaso geen Italiaans blok, maar een Ford-motor.

 

In het geval van de Pantera Si, zo’n beetje het uitzwaaimodel van de sportauto met middenmoter van DeTomaso, een Ford 302. Slechts 38 Pantera Si’s werden er gebouwd. Veel te weinig, want het Ferrari F40-esque design van Marcello Gandini verdient zelfs vandaag de dag veel meer credits dan het ooit heeft gekregen. Zie alleen al die vernuftige splitter onder de voorruit en die magistrale taartschep achterop.
Beeld: Erik Fuller, Courtesy of RM Sotheby’s

DeTomaso Pantera Si

Fiat Dino Spider

Dit koddige blauwe autootje is een perfect voorbeeld van hoe twee autofabrikanten samen tot mooie dingen kunnen komen. Deze Fiat Dino Spider is een liefdesbaby ontstaan uit een wild nachtje tussen Fiat en Ferrari. Beide fabrikanten wilden een zescilinder gehomologeerd krijgen om te gebruiken in de Formule 2.

 

Uiteindelijk vond dat specifieke blok – in 2,0 en 2,4-liter – zijn weg naar diverse Ferrari Dino’s en zelfs de Lancia Stratos. En deze Fiat Dino dus. Een Fiatje met een tweeliter Ferrari-blok en styling van de hand van Pininfarina. In de knallende kleur Bleu Francia. Je wilde één van de leukste sportieve tweezitters van de jaren zestig? Zoek niet verder.
Beeld: Tom Wood, Courtesy of RM Sotheby’s

Fiat Dino Spider

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD