fbpx
Home / auto's  / C-X75, A GREAT CLASSIC

C-X75, A GREAT CLASSIC

Jaguar C-X75

De meeste dromen zijn bedrog, sommige zaken zijn te mooi om waar te zijn. Clichés van de bovenste plank, maar in het geval van de Jaguar C-X75 waarheden als een koe. U kijkt hier naar een beeldschone auto waar iedere Jaguar-fan blind zijn krabbel voor zou zetten, maar die het levenslicht nooit heeft gezien. Althans, niet écht.

Sinds jaar en dag is James Bond een figuur die zich louter in stijlvolle voertuigen voortbeweegt. Vaak zijn dat Aston Martins, een exotisch uitstapje daargelaten (hallo, Citroën 2CV!). De schurken tegen wie 007 het opneemt, komen er ook niet bekaaid vanaf. Mr Hinx, de superschurk uit de Bondfilm Spectre, rijdt zo mogelijk een nog veel mooiere auto dan Bond zelf. Jaguar besloot speciaal voor de film hun meest gewaagde conceptcar sinds jaren leven in te blazen. Een beetje dan.

 

De Jaguar C-X75 moest een revolutionaire supersportwagen worden die zich niet liet bedienen door een standaard verbrandingsmotor. Het concept werd aangedreven door vier elektromotoren die elk 195 pk leverden. Daarnaast had ‘ie twee microgasturbinemotoren die dienden als range extenders. De hybride Jag kon door die twee te combineren een knappe 900 kilometer rijden op één lading. Het piekvermogen lag op een niet misselijke 780 pk.

Jaguar C-X75

ONDERGANG

Qua looks is het voor een beetje autofiel niet moeilijk om te zien waar de C-X75 zijn inspiratie haalde. Je zou ‘m in feite de spiritueel opvolger kunnen noemen van de Jaguar XJ220, de supercar die zich in de jaren ’90 moest meten met de Ferrari F40 en Lamborghini Diablo. Die auto flopte jammerlijk. Hoewel er 1500 bestellingen werden gedaan, verkocht Jaguar er uiteindelijk slechts 271.

Boze tongen fluisteren dat de roemloze ondergang van de XJ220 ervoor zorgde dat de C-X75 er niet kwam. Je leest het goed: hoewel niemand de C-X75 lelijk vond en iedereen reikhalzend uitkeek naar zijn prestaties op het fysieke asfalt, trok Jaguar eind 2012 de stekker uit de ontwikkeling van de hybride supercar.

 

Het aangekondigde aantal van 250 exemplaren bleef steken op slechts een handvol, die ook nog eens de veelbesproken microturbines ontbeerden.

 

Die hadden plaatsgemaakt voor een krachtige 1.6-liter viercilinder. De officiële lezing leert dat Jaguar de crisis aanwijst als belangrijkste reden voor het stoppen van het project. Het merk was bang dat de prijs van 700.000 euro te hoog zou blijken.

Jaguar-C-X75 james bond

ONVERWOESTBAAR

En toen kwam Bondfilm Spectre in het vizier. De schurk in het verhaal had een passend setje wielen nodig en het oog van de filmmakers viel op het C-X75-concept. In totaal werden er vier exemplaren gebouwd voor de filmopnames. Het ingenieuze hybridesysteem maakte plaats voor een dikke V8 uit de Jaguar F-Type. De vierwielaandrijving werd ingeruild voor achterwielaandrijving. Delen van zijn ophanging leende hij uit het Wereld Rallykampioenschap.

Jaguar-C-X75-james-bond gentlemen

Het ding moest tegen een stootje kunnen. De auto is rauw, kaal, hardcore en uniek. Eigenlijk alles wat het productiemodel had moeten zijn, als deze het levenslicht ooit had gezien.

 

Niets doet vermoeden dat het hier gaat om een auto die slechts is gebouwd als filmrekwisiet. Alles klopt, hij is helemaal af en is altijd keurig onderhouden door de mensen van Williams Racing. Niet de minsten in het autowereldje.

 

Héél soms heb je de kans om de mooiste Jaguar van de laatste twee decennia te kopen. Je moet er helaas wel een bedrag van zes nullen voor neerleggen. Ietsje meer dan zijn oorspronkelijke verkoopprijs, maar echt, hij is het meer dan waard.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD