fbpx
Home / Horloges  / GROEN VAN EIGEN BODEM

GROEN VAN EIGEN BODEM

De plastic soep in onze oceanen is een jaarlijks probleem van 9 miljoen ton. Bijna drie jaar geleden had de Nederlandse horloge startup Gyre een idee (geen uniek idee, overigens, want Awake watches doet hetzelfde): Het spul verzamelen, er een kast van persen en een uurwerk erin stoppen. Dat bleek een stuk lastiger dan gedacht.

Nu, een erg kwetsbare en deels in water opgeloste kast verder, is hier de Gyre SeaCleaner. Waterbestendig tot 100 meter, met een Japans solar uurwerk, anti-reflecterend saffierglas en een assemblage die zal plaatsvinden in Nederland. De band is van gerecyclede PET-flessen, maar GYRE legt op dit moment de laatste hand aan een band die ook gemaakt is van diezelfde gerecyclede visnetten.

Met het Nederlandse chemie en bio-tech concern DSM ontwikkelde Gyre het kastmateriaal, dat zijn oorsprong vindt in de Indische Oceaan, waar de nood het hoogst is. Daarbij doneren ze 5% van elk verkocht horloge aan The Ocean Cleanup.

SYMBOOL VAN VERANDERING

Het werkt als volgt. Lokale vissers verzamelen de visnetten uit de zee en leveren deze af bij de recycler. Hiervoor ontvangen ze een vergoeding. De netten worden vervolgens schoongemaakt en vermaakt tot granulaat voor de kast. Natuurlijk lost Gyre hiermee niet het plastic soep probleem op, maar hopen met het horloge ‘een symbool van verandering te zijn’ en hiermee een ‘nog groter bewustzijn te creëren’.

Nodig, want het probleem is groter dan ooit. Die negen miljoen ton is het equivalent van 822.000 keer de Eiffel Toren. Dat is de hoeveelheid plastic die jaarlijks in onze oceanen drijft.

Hoewel allerlei soorten plastic in de oceanen worden gevonden, behoren visnetten tot de grootste zorg. Een recent onderzoek stelt dat ten minste 46 procent van het plastic in de ‘Great Pacific Garbage Patch’ – een drijvend eiland van plastic, ter grootte van Frankrijk, Duitsland en Spanje – afkomstig is van visnetten.

KORAALRIFFEN

Zo’n 640.000 ton van deze ‘spookvisnetten’ wordt elk jaar in de zee achtergelaten. Het draagt niet alleen bij aan de vervuiling, maar beschadigt ook koraalriffen en vangt enorme aantallen zeedieren. Deze plastic vervuiling verzamelt zich grotendeels in gyres. Een ringvormige zeestroming aan het oceaanoppervlak. Vandaar dus ook de merknaam Gyre.

KICKSTARTER

Vanaf dinsdag 5 mei is de Gyre SeaCleaner beschikbaar als pre-order op crowdfundingsplatform Kickstarter. De prijs begint bij de Super Early Bird voor €189 en de Early Bird voor  €199. Zo’n 34% en 31% korting op de normale prijs van €289. Inschrijven voor de Kickstarter kan hier.

200221 Gyre_Sky green[86445]
200221 Gyre_W Front Green[86443]

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD