fbpx
Home / Food & Drinks  / CREËER EEN ONE UNIT COCKTAIL . WIN € 1.000,-

CREËER EEN ONE UNIT COCKTAIL . WIN € 1.000,-

Hoe bewust gaat de Nederlander eigenlijk om met alcohol? De koelkast ligt vol met gezonde sappen, we gaan een keertje extra naar de sportschool en in januari drinken we een maand niet. Absoluut, we zijn met zijn allen lekker verantwoordelijker tegenwoordig, ook als het gaat om alcohol. Maar geldt dat ook nu COVID-19 ons aan huis kluistert en de consumptie op volle toeren draait? Een lekker drankje brengt tenslotte toch wat troost en gezelligheid in deze vreemde dagen

CONSUMPTIE

oneUNIT (een initiatief van SpiritsNL en de Nederlandse Bartenders Club – NBC)  onderzocht hoe bewust de gemiddelde Nederlander nu écht omgaat met alcohol. Zo geeft 41% van ons Hollanders aan geen alcohol of maximaal een glas per dag te drinken. Dry January krijgt er elk jaar meer medestanders bij. En een groot aantal grote bierbrouwers en drankgiganten brengt een 0,0% versie van hun product op de markt. Daarnaast wordt het rijtje alcoholvrije drankjes die in restaurants en bars op de drankenkaart te vinden zijn elk jaar langer. We drinken dus minder.

 

BEWUSTZIJN

Maar hoe zit het écht met ons bewustzijn als het aankomt op alcoholconsumptie? Weet de gemiddelde Nederlander bijvoorbeeld wel dat er ruim 120 ml aan verschillende soorten alcohol, zoals witte en bruine rum, in één Mai-Tai gaat? Die ene cocktail staat dus gelijk aan 3,5 glazen bier. Is dat dan nog bewust te noemen?

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de drinkers zich vaak niet bewust is van het alcoholpercentage dat hun favoriete drankje bevat en dat 48% nooit of zelden op het alcoholpercentage let als ze een keuze maken. Verder blijkt dat het aspect alcohol een ondergeschikte rol speelt bij het nuttigen van een cocktail. Het is de drinker toch meer te doen om de creativiteit, de presentatie en de nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te proberen.

ONE UNIT COCKTAIL

Alcohol brengt risico’s met zich mee en om die reden zet SpiritsNL zich al jaren, samen met de NBC, in om het bewustzijn rond alcoholconsumptie bij de consument en bartenders te vergroten. Zij lanceerden daarom de oneUNIT-campagne, die bartenders en consumenten uitdaagt een cocktail te ontwikkelen met maar één unit – 12,5 ml – alcohol wat gelijk staat aan één glas bier of wijn. De oneUNIT-competitie bestaat uit verschillende rondes waaraan bartenders en consumenten uit het hele land mee kunnen doen. Zij worden uitgedaagd een low-ABV cocktail te ontwikkelen met dus maar één unit alcohol. De winnaar van de competitie gaat naar huis met een bedrag van €1000,- en mag zich daarna een jaar lang het gezicht van de oneUNIT-campagne noemen.

De oneUNIT-competitie bestaat uit verschillende rondes waaraan bartenders en consumenten uit het hele land mee kunnen doen. Zij worden uitgedaagd een low-ABV cocktail te ontwikkelen met dus maar één unit alcohol. De winnaar van de competitie gaat naar huis met een bedrag van €1000,- en mag zich daarna een jaar lang het gezicht van de oneUNIT-campagne noemen.

Inschrijven voor de oneUNIT-competitie 2021 kan tot en met 22 mei. Meer informatie en de spelregels zijn te vinden op www.oneunit.nl.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD