fbpx
Home / Interview  / RAMI MALEK OVER BOND, MERCURY EN ANGST

RAMI MALEK OVER BOND, MERCURY EN ANGST

Vers van zijn Oscarwinnende rol als Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody stapt Rami Malek over naar een volgende iconische rol. Die van Bond-schurk in No Time to Die. Gentlemen’s Watch vloog naar New York en sprak daar exclusief met de 38-jarige acteur.

Fans en zeker obsessieve fans zijn het erover eens: Rami Malek speelt Dr. No in No Time to Die. Ook al noemen ze hem in de officiële teksten Safin, het is allemaal een truc om ons om de tuin te leiden. De looks en een paar kleine shots in de trailer van Safin’s hide-out  doen aan Dr. No denken, en er komt ook weer iets langs van wereldheerschappij.

Het zou eerlijk gezegd ook wel poëtisch zijn om van Bond’s eerste schurk, Daniel Craig’s laatste te maken. En om het wat meer kracht bij te zetten: Christoph Waltz bleek de legendarische Blofeld te zijn in Spectre. En van tevoren werd hij toch echt aangemerkt als Franz Oberhauser.  Daarbij zien we ook niet Safin’s handen in de trailers, een knipoog naar Dr. No’s metalen handen? Als we het Malek vragen in het New Yorkse Crosby Street Hotel, blijft hij stil met een grijns. “Ik mag maar heel weinig vertellen.”

Genoeg fan-theorieën voor nu. No Time to Die is zoals alle Bond-films gehuld in nevelen, maar we weten wel dat hij zijn bestaan als MI6-agent achter zich heeft gelaten en leeft op Jamaica. Dat stopt als zijn oude vriend en CIA-agent Felix Leiter (Jeffrey Wright) hem vraagt om een ontvoerde wetenschapper te bevrijden. Een verraderlijke missie –hoe kan het ook anders–, een mysterieuze bad guy Safin (Rami Malek) en een levensgevaarlijke nieuwe technologie volgen al snel.

Precies zoals je wilt. Naast Craig en Malek zien we de terugkerende Léa Seydoux, Ralph Fiennes als M, Ben Whishaw als Q en Naomie Harris als Moneypenny. De regie is in handen van Cary Joji Fukunaga (True Detective seizoen 1, Beasts of No Nation).

Malek, zoon van Egyptische immigranten, groeide beschermd op in Sherman Oaks (LA). Zijn ouders hoopten dat hij rechten zou gaan studeren, maar het werd theater aan de Universiteit van Evansville. “Het sloeg toe toen ik repeteerde voor een toneelstuk,” vertelt Malek. “Dat pure gevoel van opwinding had ik nog nooit eerder ervaren. Een veilige plek waar je onhandig of gevaarlijk kunt doen, zonder dat iemand een oordeel over je velt.”

Rolletjes volgden in Gilmore Girls, The Pacific en Night at the Museum, maar het was de onafhankelijke hit Short Term 12 die hem bekend maakte. Niet veel later was er de succesvolle serie Mr. Robot en natuurlijk zijn rol als Freddie Mercury in de blockbuster Bohemian Rhapsody.

Zijn weg naar sterrendom vervolgt de acteur met die van een schurk in de nieuwste Bond-film en Daniel Craig zijn laatste, No Time to Die.

WAT HEB JE ALS INSPIRATIE GEBRUIKT VOOR SAFIN?

“Eén van mijn inspiraties was Javier Bardem. Hij is in mijn ogen één van de beste acteurs die ooit hebben bestaan. Zijn rol als Silva in Skyfall was meesterlijk, laat staan No Country for Old Men. De meest huiveringwekkende bad guy die ik ooit op het scherm heb gezien. En tja, als acteurs lenen we soms wat trucjes van elkaar. Ik heb voor deze rol voornamelijk gekeken naar die rollen van Bardem en andere onderkoelde en intrigerende schurken. Anthony Hopkins kon daarin uiteraard ook niet ontbreken. Bovenal moest het uniek zijn en iets dat je nog niet hebt gezien bij een Bond-schurk.”

Hoeveel druk gaf dat?

“Hmm, ik zie het meer als een eer om deel uit te mogen maken van een nalatenschap van een aantal zeer talentvolle acteurs die het proberen om Bond te ruïneren.”

Niet zo eng als het filmen van Live Aid op de eerste draaidag van Bohemian Rhapsody?

“Haha, man dat was inderdaad het eerste dat we moesten filmen. Hoe bedoel je, in één keer de pleister eraf!? Ik heb nog nooit zo hard gewerkt aan een scene. Elke dag daarvoor werkte ik met trainers om de bewegingen perfect te hebben.”

Heb je ooit getwijfeld aan Bond?

“Niet echt, maar ik wilde er wel zeker van zijn dat ik geen religieuze fundamentalist zou spelen. Ik ben trots op mijn Egyptische afkomst en kies ervoor om geen personen te spelen die zich bezighouden met terrorisme of die een bepaalde ideologie aanhangen.”

Het lijkt erop dat je van druk houdt en iconische rollen niet uit de weg gaat. Neem je Oscarwinnende rol van Freddie Mercury, heb je die druk nodig?

“Ik heb er eerlijk gezegd nooit op die manier over nagedacht. Nu ik erover denk, lijk ik er zeer goed op te gedijen. Ik heb de zeldzame mogelijkheid om mijn droom uit te laten komen. Zeker de afgelopen paar jaar, en waarom zou je jezelf dan tekort doen? Bond was een grote uitdaging, zeker nadat ik Freddie mocht spelen in Bohemian Rhapsody.

Gaf dat je meer vertrouwen?

“Absoluut. Freddie spelen voelde alsof mij iets onmogelijks was gelukt, dus daaraan kon ik mijzelf vaak genoeg optrekken. Was nog steeds doodeng met momenten, maar toch. Ik moet nog vaak terugdenken aan die Oscaravond en hoe onwerkelijk het nog steeds is om zo’n beeld te hebben.’ (lacht)

HEB JE ALTIJD ZULKE HOGE STANDAARDEN GEHAD?

“Ik denk weleens dat ik te strikt ben voor mijzelf. Die angsten hebben mij wel geholpen bij Elliot in Mr. Robot, maar het mag soms wel een tandje minder. Maar goed, ik wil iets bijzonders bereiken met mijn werk. Ik wil nooit terugkijken op iets en spijt hebben dat ik meer had kunnen doen.”

Ben je klaar met tv?

“Televisie gaf mij de mogelijkheid om de rollen te spelen die ik nu mag spelen. De producenten van Bond en Bohemian Rhapsody zagen Mr. Robot en vonden kennelijk dat daar een goede schurk én Freddie in zat. Wat we nu op tv zien is net zo goed als in de bioscoop. Ik wil zeker weer een keer terug op tv, zij het in een miniserie of zelfs een paar jaar als het juiste project langskomt.”

Je schoot 007 samen met het laatste seizoen van Mr. Robot. Hoe lastig was dat?

“Dat was heel stressvol, zeker toen ik kort voor het filmen hoorde dat de data simpelweg niet zouden werken en ik 007 moest laten schieten. Daarvan was ik kapot. Ik heb toen iedereen gebeld die ik kon bellen om te schuiven. Sam Esmail (bedenker Mr. Robot red.) en Barbara Broccoli (producente No Time to Die red.) hebben hemel en aarde bewogen om mij in beide te kunnen laten acteren. Dat betekende dat ik elke paar dagen dat ik vrij was van Mr. Robot, in een vliegtuig zat richting Europa om Bond te filmen. Zwaar, maar het was te mooi om het niet te laten werken.”

Was het een lange weg naar de rol?

“Het verhaal gaat best ver terug. Ik heb Barbara (Barbara Broccoli,  producent achter de Bond-films, red) leren kennen toen ze mijn film Short Term 12 uit 2013 zag. Ze wilde met mij afspreken om m’n werk te bespreken. Ik had niet de illusie dat ik Bond kon spelen, maar ze produceert ook mooi theater, dus waarom niet even langsgaan? Een paar jaar later zag ze Mr. Robot en hebben we weer gesproken. Ze heeft altijd gezegd dat we ‘ooit zouden samenwerken’ en kennelijk had ze altijd iets in haar achterhoofd en is ze een vrouw van haar woord. Een beslissing die ze trouwens nam voor de Oscar-uitreiking van vorig jaar, wat alleen maar voelt als extra vertrouwen.”

WAT IS DE EERSTE BOND-FILM DIE JE OOIT HEBT GEZIEN?

Dr. No of Goldfinger. Maar Casino Royale, Daniel’s eerste film, is mij ook altijd bijgebleven. Tegenover hem staan was legendarisch. Niet alleen omdat ik een jeugddroom realiseer, maar ook omdat ik tegenover een zeer begenadigd acteur sta.”

Hoe vind je familie dat je nu in een James Bond-film zit?

“Het is een schok voor ze. Ik mocht al mooie rollen spelen, maar ik ga nu van de ene iconische rol naar de andere. Terwijl ze mij thuis nog steeds als de ‘Rami’ zien die ze altijd hebben gekend. Voor hen is het belangrijk dat ik nog steeds die jongen blijf die ik hiervoor was. Dat geldt ook voor mij. Het is fantastisch dat ik ze mag meenemen op deze reis.”

Na Bohemian Rhapsody lees je in artikelen nu vaker ‘filmster’ dan ‘acteur’ over jezelf, is dat wennen? “Enorm! Want wat is dat, een ster? Het is moeilijk en bizar, maar het is ook een heel belonende ervaring. Het is een geschenk van het leven als je werkelijk je droom kunt waarmaken. Als dat met bepaalde persoonlijk consequenties komt, dan kan ik daarmee omgaan. Of nee, beter gezegd, ik leer er steeds beter mee omgaan.”

Is het dan vooral je privacy?

“Het verliezen ervan. Al probeer ik elk laatste stukje uit alle macht te behouden. Het is een uitdaging, maar ik wil ook niet het risico lopen dat ik het leven mis. Moet ik thuisblijven omdat er de kans bestaat dat iemand een foto maakt waarbij ik me niet zo prettig voel of meeluistert met een gesprek? Of moet ik wel uitgaan of naar een nieuwe expositie en genieten? Ik loop misschien iets sneller dan vroeger of laat mijn hoofd wat meer zakken in het openbaar, maar ik laat het me zo min mogelijk hinderen.”

2019.09.07Bond25RamiMalekS1420308_RT_BW
2019.09.07Bond25RamiMalekS1420506_RT_BW
2019.09.07 Bond 25 - Rami Malek G1290654 RT Col
omega_210_92_42_20_01_001_pr_jpg

WIE HEEFT JE DE EERSTE BOND LATEN ZIEN?

“Dat was mijn vader toen we met de hele familie voor de tv zaten. Iconische films waar bijna iedereen een bijzondere band mee heeft. Het is lastig te zeggen waarom dat is, maar ik denk dat het de mix van mysterie, gevaar, heldhaftigheid en gebrekkige heldhaftigheid is. Ervaringen die je in een bioscoop wil meemaken. Met een bak popcorn op je schoot, naast mensen die niet kunnen wachten om ‘m te zien en dan die iconische noten die door het geluidssysteem knallen. Dat zijn de momenten waarop ik zeker weet dat cinema nooit zal uitsterven. No Time to Die zal een hele bijzondere worden. Het is de laatste die Daniel maakt en het wordt er één die een grotere impact zal hebben dan je verwacht.”

Blofeld –Christoph Waltz– bleek in Spectre het brein te zijn van al Bond’s pijn. Waarvoor is Safin verantwoordelijk?

(grijnst) “Dat moeten we in 2021 gaan zien. Maar het zal niet onopgemerkt blijven.”

Het gerucht gaat dat de acteurs meerdere eindes hebben gefilmd en ze niet weten wat het einde zal zijn, klopt dat?

“Geloof niet alles wat je leest, ik weet álles. Ik raak mijn huis kwijt als ik wat loslaat, dus verder zeg ik niets, maar ik weet hoe de film eindigt.”

Je hebt er nu twee blockbusters op zitten, is je manier van rollen kiezen verandert?

“Het is cliché, maar het belangrijkste blijft de rol voor mij en de groep waarmee ik het maak. Ik heb met een paar hele goede mensen op de toneelschool gezeten. Mensen die net zo getalenteerd zijn als ik, dus ik besef mij nu dat het gaat om de kansen die je krijgt en pakt.”

En het zal je de luxe geven om ook wat kleiner te gaan.

“Ik heb nu de mogelijkheid dat ik het mij kan veroorloven om een onafhankelijke film te maken. Dat kan heel bevredigend zijn. Maar ik ben ook nog steeds een acteur die het ook super vindt om zoiets monumentaals als Live Aid te filmen bij Bohemian Rhapsody of Safin’s schuilplaats in No Time to Die. Van die dingen droom je als je als jongetje fantaseert over acteur worden.”

“NO TIME TO DIE” GAAT KOMEND VOORJAAR IN PREMIERE.

HET HORLOGE

Traditiegetrouw verschijnt bij iedere nieuwe Bond-film een nieuwe horloge. Ditmaal is dat deze Seamaster Diver 300M 007 Edition, 42 mm groot en  gemaakt van sterk en lichtgewicht Grade 2 titanium. Daniel Craig had een flinke vinger in de pap bij de totstandkoming ervan: “Gedurende de samenwerking met Omega besloten we dat een lichtgewicht horloge een van de belangrijkste voorwaarden zou zijn voor een man met een militaire achtergrond zoals 007. Ik stelde ook een aantal vintage accenten en kleuren voor, om het een unieke uitstraling te geven. Het eindresultaat vind ik echt fantastisch” aldus Craig.  Het kost, hoe toepasselijk, € 7700,- . www.omegawatches.com

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD