fbpx
Home / Go!  / STRAK STURENDE STROMER

STRAK STURENDE STROMER

De Stromer ST3 is een fraai vormgegeven toonbeeld van degelijkheid. Een hoogwaardig rijwiel, dat soepel en snel, zonder piepjes of kraakjes doet wat je van hem verwacht. Wat wil je, hij is van Zwitserse komaf…

Tekst: Gerben Bijpost Fotografie: Stromer

De ST3 is bepaald geen koopje. Zijn vanaf-prijs bedraagt € 6990,-. Maar voor dat geld koop je serieuze kwaliteit. Dat zie je en dat voel je. Wie voor het eerst vaart maakt op deze speed pedelec wordt overvallen door een wow-gevoel. De elektrische ondersteuning van je trapinspanning selecteer je via het display op de boordcomputer, van minimaal naar vol vermogen. Dat bedraagt een indrukwekkende 820 W / 44 Nm. Dit vermogen is via sensoren gekoppeld aan je trapinspanning, dus komt geleidelijk beschikbaar wanneer je meer vaart maakt en geeft dan een euforisch gevoel van oneindige acceleratie. Alsof je de wind voor altijd in de rug hebt, ongeacht de richting die je rijdt.

BOLLENSTREEK

Wij probeerden de fiets gedurende enige weken voor woon-werk verkeer en recreatieve ritjes in het domein van de wielrenner, de Bollenstreek. Dikke banden die op een brommer niet zouden misstaan en een stijf frame zorgen voor een zeer direct contact met het wegoppervlak. Dat is fijn wanneer je met ruim 45 km/u over glad asfalt suist, het zorgt voor een veilig en stabiel gevoel en een glimlach op je gezicht. Maar pas op als dat gladde wegoppervlak plots overgaat in hobbelige kinderkopjes. Dan rammelen je vullingen eruit en is snelheid minderen je enige optie om die glimlach te handhaven. Wie de mogelijkheid heeft: kies voor de optionele verende voorvork (die kost € 990,- extra)!

Officieel kan de Stromer ST3 45 km/u, maar in werkelijkheid gaat ie zelfs iets harder dan dat, simpelweg omdat het volgens de brommer-regels mag. Zo’n 48 km/u tik je dan ook zonder al te veel inspanning aan, want de motor helpt vrolijk mee. Nóg harder kan natuurlijk ook, zelfs 70 km/u als je dat zou willen. Maar… dan ben je wel aangewezen op je eigen spierkracht. Veel succes.

PUFFENDE WIELRENNERS

In de praktijk blijkt 45 km/u meer dan voldoende om puffende wielrenners links en rechts in te halen (“Sorry, ik speel vals”), waarbij de brommerachtige claxon goed van pas komt. De Stromer ST3 is voorzien van directe aandrijving op het achterwiel. Dit biedt als voordeel ten opzichte van een fiets met middenmotor dat de ketting minder zwaar wordt belast (namelijk alleen door beenkracht) en dus langer meegaat. Bovendien is een achterwielmotor stiller. Een nadeeltje is er ook: omdat de versnellingen niet kunnen worden ingebouwd maakt de ST3 gebruik van een 11-versnellingen (Shimano XT) derailleursysteem, en dat is weer net iets kwetsbaarder dan een dichte naafversnelling. 27 kilogram fiets met berijder betekent flink wat voorwaarts spoedende massa. Het is dan ook prettig te ervaren dat de hydraulische schijfremmen voor en achter goed op hun taak berekend zijn, qua remvermogen én doseerbaarheid. Dus geen ongeplande noodstop als je slechts iets wilt afremmen. Ook fijn: trap-en  remsensor en het motorvermogen zijn via een handige app eenvoudig naar persoonlijke voorkeur aan te passen, waardoor de fiets nóg exacter reageert zoals jij dat wenst.

De speed pedelec heeft in Nederland sinds 2017 dezelfde status als een bromfiets, vandaar ook dat gele nummerplaatje op de achterkant. Concreet betekent dit dat je verplicht een goedgekeurde helm draagt, in het bezit moet zijn van een (bromfiets)rijbewijs, de fiets WA verzekerd is en je altijd het kentekenbewijs bij je moet hebben. Maar die bromfiets status betekent ook dat je niet op fietspaden mag rijden, doch slechts op de rijbaan of op een fiets/bromfietspad. Dat is even wennen. Niet alleen is het soms zoeken naar de juiste plek op de weg, maar ook het gevoel om tussen die auto’s te rijden is anders dan wanneer je op een scooter of brommer zit. Je voelt je in t-shirt en met dat lichte helmpje op vooral kwetsbaarder. Zeker wanneer je op volle snelheid opeens weer van de rijbaan af moet (die brommer-bordjes dwingen soms tot de vreemdste capriolen) en je hand moet uitsteken – richtingaanwijzers, als op een brommer, zouden dan ook handig zijn. Een hobbelig wegdek, forse wind en auto’s vanuit beide richtingen, maakt dit tot stunten voor beginners. Maar ook dat went. Al snel weet je niet beter. En het achteruitkijkspiegeltje helpt prima om overzicht op de weg achter je te houden.

ST3_S_Weiss_Mood020518_04_0
ST3_Action2_0

ACTIERADIUS

Wel ontdekten we een wat vreemde hiaat in onze wetgeving: een speed pedelec is niets anders dan een fiets uitgerust met een hulpmotor en accu. Die kan op een gegeven moment dus leeg zijn. In tegenstelling tot iedere andere vorm van gemotoriseerd vervoer kun je vanaf dat moment louter op basis van spierkracht verder rijden. Als gewone fiets dus. Dat betekent echter dat je snelheid terugvalt van 45 km/u naar 20 km/u – of langzamer nog, afhankelijk van tegenwind; zo’n Stromer is immers bepaald niet de lichtste fiets om vooruit te trappen. Maar ook bij deze lage snelheid, dus zónder aandrijving van hulpmotor, blíjft het volgens de wet (we hebben het voor de zekerheid nagevraagd bij Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die het zelf ook moesten gaan uitzoeken) een brommer. En dus blijft het veilige fietspad verboden terrein. Vanaf dat moment voel je je als een slak op overlevingsmissie tussen met 50 km/u langsrazende auto’s. Ergo, check regelmatig de status van de accu en laadt die op tijd op. Gelukkig is de actieradius van een Stromer ST3 ruim bemeten: zo’n 150 km moet je op een acculading kunnen halen. En dat is meer dan voldoende voor het meeste woon-werkverkeer of recreatieve ritjes. Maar het aanhouden van een veilige marge is belangrijk, want dat bereik wordt natuurlijk ook beïnvloedt door de temperatuur en die schijnbaar voor altijd verdwenen tegenwind…

Meer info vind je HIER.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD