fbpx
Home / Gadgets  / MESSEN MET KARAKTER

MESSEN MET KARAKTER

Maak kennis met William Henry, een van de meest eigenzinnige messenmerken ter wereld. Een merk waar je je zakmes niet kiest met je verstand, maar puur op gevoel…

Wat in 1997 aan de Amerikaanse westkust begon als de droom van de toen 27 jarige Matt Conable, een eigen messenmerk, is inmiddels uitgegroeid tot een breed georiënteerd merk in mannen-accessoires, waar je naast -veelal bekroonde- messen ook pennen, sieraden,  geldclips, manchetknopen, sleutelhangers en pitchforks, al dan niet gepersonaliseerd, aantreft. De liefhebber van strak en minimalistisch komt er bij William Henry bekaaid vanaf. Want hoewel er in de collectie een paar ingetogen modellen te vinden zijn, onderscheidt deze zich toch vooral door een wonderlijke integratie van oude, vaak héél oude natuurlijke materialen, edelmetalen, edelstenen en ultramoderne legeringen. De meeste messen hebben een ambachtelijke uitstraling, waarbij het pure handwerk er als het ware vanaf spat. Bovendien is het materiaal waarmee gewerkt wordt veelal zó bijzonder dat veel messen in beperkte oplages worden gemaakt, of zelfs uniek zijn.

DAMASCUS STAAL

Zo ook het mes op deze pagina’s. Genaamd Monarch Last Call. Slechts vijftig exemplaren worden gemaakt van dit elegante zakmes met een frame van sterling zilver, gesneden door Lee Downey op het eiland Bali en voorzien van een opvallend detail in de vorm van een schedeltje in 9 karaat geelgoud. Skulls, of doodshoofdjes, zijn sowieso een designelement dat we bij William Henry regelmatig tegenkomen. Matt Conable: “Schedels zijn universele taal. Ze binden ons samen als één menselijk ras. En schedels als onderwerp in de kunst vind je terug in bijna alle culturen over de hele wereld. Boven is het gewoon cool.”

Het lemmet van de Monarch Last Call is van fraai bewerkt ‘intrepid’ Damascus staal, met de hand gesmeed door meestersmid Chad Nichols in de VS. De coole inlay op het heft is gemaakt van turkoois, ‘doordrenkt’ met een matrix van zink. Deze turkoois is afkomstig uit de beroemde Indiaanse mijn in Kingman (Arizona), waar deze bijzondere blauwe stenen al sinds het jaar 600 n.C. worden gedolven. Het knopslot en duimknop zijn bezet met witte topaas edelstenen.

HANDWERK

Merkoprichter Matt Conable is nog altijd bij elk design betrokken. Sterker nog, vrijwel alle ontwerpen zijn van zijn hand, met uitzondering van de sieraden, waarbij ook een andere in-house designer betrokken is. En hoewel Conable niet meer fulltime bij het ambachtelijke productieproces betrokken is, werkt hij nog wel samen met zijn medewerkers aan het optimaliseren van afwerkingstechnieken en het oplossen van problemen.

10.000 JAAR OUD

Onder de natuurlijke materialen waar William Henry mee werkt bevinden zich botten en tanden van mammoeten, dinosaurussen en fossiel koraal. Soms wel 100 miljoen jaar oud. Maar de bucketlist van Conable is nog niet geheel afgevinkt. “Het zijn er meerdere, maar met name twee materialen staan hoog op m’n verlanglijstje om iets moois mee te maken. Zoals fossiele walvistanden. We hebben een paar prachtige exemplaren, waarschijnlijk afkomstig van een potvis en minimaal 10.000 jaar oud. Groot genoeg om iets mee te doen, maar nog steeds relatief klein. We zoeken daarom nog naar meer exemplaren van vergelijkbare kwaliteit. En het is nog niet helemaal helder wat per staat de juridische status van dit materiaal is voor commercieel gebruik, dus dat moeten we ook nog uitzoeken.

49641966717_f451eeef97_o
b12-ride-1_2

WITTE HAAI

Een ander materiaal is fossiele haaientanden. Zowel oude Mako-haaientanden als tanden van de Megalodon (een circa 2 miljoen jaar geleden uitgestorven haaiensoort, tot 18 meter lang en verwant aan de Witte Haai; GB). Sommige van deze fossielen zijn adembenemend mooi, doordrenkt met kleur van miljoenen jaren onder water, met prachtige details en nog vrijwel in de originele vorm. Ik wil ze straks in sieraden verwerken zonder ze te veranderen. Een ontwerp rondom het fossiel creëren, in plaats van het fossiel in een ontwerp dwingen…”

De Monarch Last Call kost USD 2150,-. Meer informatie: www.williamhenry.com

WIN

In samenwerking met William Henry mag GW een schitterende Persian Windswept (t.w.v. € 625,-) weggeven. Wil je hier kans op maken? Hou dan onze nieuwsbrief en website in de gaten!

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD