fbpx
Home / Fashion  / BRUNELLO CUCINELLI

BRUNELLO CUCINELLI

KASJMIER

Natuurlijk weten jullie, als lezers van Gentlemen’s Watch, wat kasjmier is. Maar laten we het toch nog even kort toelichten, als opfrisser.

Kasjmier is een wolsoort genoemd naar het gelijknamige gebied in India, Pakistan en China. Uit dit gebied komen de Kasjmirgeiten, waarvan deze wol afkomstig is. Kasjmir wordt geroemd om zijn zachtheid en soepelheid. Die kenmerken komen voort uit de fijne vezel die qua dikte tussen de 19 en 12 micron ligt. Die vezels komen echter alleen voor in de ondervacht, dus de bovenvacht moet worden verwijderd. Mede hierdoor bedraagt de ‘oogst’ per dier slechts ongeveer 150 gram. Dat verklaart meteen waarom kasjmier zo kostbaar is.

Brunello Cucinelli heeft -naast het vervaardigen van luxe en prachtige kleding- nóg een missie: goed zijn voor zijn personeel. In zijn jeugd zag hij hoe doodongelukkig zijn vader was als arbeider in een fabriek in Rome. Dat zorgde ervoor dat Cucinelli een afkeer kreeg van abominabele arbeidsomstandigheden. Tegelijkertijd trokken zijn streekgenoten naar de grote stad omdat er op het platteland geen droog brood te verdienen was. Dat moet anders, dacht hij. En dat kon ook anders, zo bewees hij.

Toen zijn kleine kasjmierbedrijfje eenmaal liep begon hij 2% van zijn omzet te stoppen in de renovatie van het dorp Solomeo, waar het bedrijf gevestigd is. Daarnaast maakt hij geen gebruik van prikklokken, maar baseert hij de relaties met werknemers op goed vertrouwen. En bovendien beloont hij ze ook nog eens door 20% meer te betalen dan vergelijkbare werkgevers. Brunello Cucinelli gaat dan ook uit van de kracht van zijn personeel en gelooft heilig dat die menselijke kant het verschil maakt.

11486233c45d40ecffc3e5f244d3d9e0lUq7iqogRaYDoQ6X-4
cucinelli_5.1586442508

Dat heeft hem geen windeieren gelegd. Het bedrijf bestaat nu uit meerdere locaties, acht huizen, een kasteel, een kerk en een villa. Daarnaast is er nog een échte fabriek, even buiten het dorp, met een park en een boomgaard en een school voor kunst en ambachten.

En reken maar dat er ondanks de milde hand van de baas efficiënt wordt gewerkt. Dat resulteert in een kledingstuk met fenomenale afwerking. Op en top Italiaans met kasjmier als middelpunt.

Benieuwd naar de rest van de collectie? Neem een kijkje in de Brunello Cucinelli Boutique, P.C. Hooftstraat nummer 99 te Amsterdam.

Brunello Cucinelli:

” Om te voorkomen dat onze jeugd ons erfgoed in de steek zou laten, besloot ik om een ​​school voor kunstnijverheid op te richten in Solomeo. The school of Arts and Crafts”.

De toekomstige ambachtslieden worden hier sinds enkele jaren opgeleid: ze leren de verschillende kunsten en ambachten die vroeger de glorie waren van de bijna verdwenen Italiaanse creatieve geest.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD