fbpx
Home / Go!  / PORSCHE 356 OUTLAW

PORSCHE 356 OUTLAW

356 OUTLAW

Puristen met een tere ziel kunnen deze pagina’s beter even overslaan. Ooit was de auto die hier wordt besproken een begeerlijke Porsche 356 uit 1960. Tot iemand besloot de klassieker rigoureus te ontmantelen en er zijn eigen visie op los te laten. Met deze 356 ‘Outlaw’ als resultaat. Meer racer dan straatauto, meer uniek bouwwerk dan 356. En bloedjesnel.

Vooruit, het is niet zomaar iemand die deze Porsche 356 onder handen nam. Rod Emory, een bekende naam in de Porsche-wereld, kreeg het modificeren van Porsches met de paplepel ingegoten. Zijn opa stond aan de wieg van de tunercultuur in de jaren zestig, zijn vader was dé man om aan te schrijven als je zeldzame onderdelen voor je Porsche zocht. En Rod? Die runt het succesvolle Emory Motorsports. Een bedrijf dat zich volledig heeft toegelegd op het bouwen van unieke Porsche 356’s.

Met deze Porsche 356 is Emory nog een stapje verder gegaan dan ‘ie normaal doet. Hij vroeg zich namelijk al jaren af hoe een 356 eruit had gezien, als Porsche er zélf een RSR-versie van had gebouwd. Dat wil zeggen: een versie speciaal voor de racerij. Met hulp van het Italiaanse auto-accessoiremerk MOMO kwam Emory tot de creatie die je hier ziet. Een project waaraan de autobouwer járen werkte, waar hij al zijn vakmanschap en kennis in stopte en wat zijn gelijke niet kent.

COMPENSATIEDRANG

Als basis koos Emory een roestige Porsche 356 B coupé uit 1960 die zó ver heen was, dat hij eigenlijk alleen het dak ervan kon gebruiken. Jep, ook het onderstel van de 356 mocht richting stort. De autobouwer besloot in plaats daarvan het onderstel van een Porsche 911 van de generatie 964 te gebruiken. Een langer en breder chassis, waaraan de nieuw te bouwen carrosserie moest worden aangepast. Het idee: de lijnen van de 356 in ere houden, maar dan overgoten met een racy sausje.

Emory en zijn werkmannen rolden aluminium platen met de hand tot de gewenste vormen erin te herkennen waren. Het resultaat is een bijna volledig custom carrosserie die breder is en waarvan een flinke portie agressie uitgaat. Van de aalgladde neus met platliggende koplampunits tot de langgerekte staart die bewust een maatje te klein lijkt om het lekkers dat eronder schuil gaat te bedekken. Die twee Garrett-turbo’s aan weerszijden van de uitlaten mogen immers best gezien worden.

Ook het motorblok dat aan die turbo’s vastzit is zelfbouw. Emory nam de 3,6 zescilinder boxermotor uit de 964 als basis, om daar vervolgens twee cilinders van te verwijderen. Een Porsche 356 hoort immers een viercilinder te hebben als krachtbron. In dit geval wel een viercilinder met compensatiedrang, want de twee eerder genoemde turbo’s moeten ervoor zorgen dat het kleinere blok niet onderdoet in prestaties. Dat lukt, het pittige blok levert bijna 400 pk.

DETAILS EN KNIPOOGJES

Emory’s 356 RSR Outlaw is -dankzij de combinatie van een potente aandrijflijn en een crashdieet van lichtgewicht materialen- snel. Maar daar gaat het niet per se om bij dit bouwsel. Het gaat om de details, de knipoogjes naar oude Porsche racers die erin zijn verwerkt. Zo is zijn kontje een ode aan de Porsche 935, doet het gelige glasvezel dat je ziet bij de luchtinlaten en de pedalen denken aan de 917 en maakte MOMO speciale vijfspaaksvelgen in de geest van de 956. Mét centrale wielmoer.

Het duurde jaren voor dit project klaar was. Zelfs Emory zelf noemde zijn creatie ooit ‘over the top’. Een auto waarnaar je kunt blijven kijken, simpelweg omdat er zo ontzettend veel te zien is. En als je eenmaal bent uitgekeken -als dat al mogelijk is- dan kun je er nog mee rijden ook. Snel, strak en het liefst over meanderende bergweggetjes, in het licht van een ondergaande zon. Onlangs nam Emory afscheid van zijn unieke RSR Outlaw. Voor 8,5 ton mag nu iemand anders ervan genieten.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD