fbpx
Home / People  / ALEXANDER WIJT

ALEXANDER WIJT

Na jaren in de Haute Horlogerie te hebben gewerkt werd het ondernemersvuur bij Alexander Wijt aangewakkerd. Uurwerken zijn niet enkel horloges, tijd is op verschillende manieren af te lezen. Zo ontstond Hourlux, het bedrijf in niche uurwerkproducten en designobjecten dat hij samen met zijn vrouw heeft opgezet. Met de ogen gericht op groei, geïnspireerd door een quote van zijn grootmoeder: “Wie niet kan delen zal nooit kunnen vermenigvuldigen.”

Ik ben deels in Amsterdam, Bologna (Italië) en Arnhem opgegroeid. Al vanaf mijn jonge levensjaren ben ik gebiologeerd door horloges, uurwerken en lifestyle. Dat begon toen een oom van mij -bij volle maan, misschien had dat ook invloed?-, het verhaal vertelde over Neil Amstrong en zijn Omega Speedmaster Moonwatch. Ik was direct verkocht. De passie voor uurwerken heeft me later in mijn carrière de mogelijkheid gegeven om grote merken te managen voor Noord-Europa: Seiko, Omega, Piaget, Montblanc en uiteindelijk IWC.

Van mijn 6e tot 9e hebben we in Italië gewoond. Mijn vader ‘zat in de chocolade’ en nam er een fabriek over. Ik spreek nog vloeiend Italiaans en dat komt nu goed van pas voor onze Italiaanse klanten.

Mijn vrouw is Zwitserse en werkte voor de horlogemerken Girard-Perregaux en Ulysse Nardin. Samen hebben we vijf jaar geleden de meest gewaagde stap in ons leven genomen: onze zekere banen opgezegd en ons eigen bedrijf HourLux gestart. Ons eigen, grote avontuur, onze toekomst. Door ons samen uitgetekend én met onze partners!

Met HourLux zijn we specialisten in ‘de tijd op een andere manier’ verbeelden en ervaren. Onder meer met Qlocktwo – Time in Words – en SwissKubiK watchwinders, de hoogste standaard voor opwinding van mechanische uurwerken. Daarnaast voeren wij producten met een echte ‘wow!’- factor, zoals DAQI-Concept, een draagbare porseleinen BlueTooth speaker, en EMspec ‘Time in light’.

SMAAKMAKERS

Deze roerige tijden hebben wij net als velen in enige onbalans doorgebracht. Consumenten hebben hun interieur en/of tuin aangepakt en daardoor liep het bij ons, ondanks de omstandigheden, best goed door met de lifestyleproducten. Om ook onze andere partners te ondersteunen, ontwikkelden we programma’s waarbij bijvoorbeeld een deel van de Qlocktwo-verkopen naar een bejaardentehuis gaan om, zodra het weer mogelijk is, een grote familiereünie te kunnen organiseren.

De complete sluiting van de retail in België, Denemarken, Finland en Noorwegen hebben we zeker gevoeld. Maar met Hourlux zien we de toekomst positief tegemoet en we willen het bedrijf verder uitbouwen vanuit het principe ‘wie niet kan delen zal nooit kunnen vermenigvuldigen’. Dat is een quote die mijn oma vroeger vaak in de strijd gooide wanneer ik mijn eten met mijn broertje moest delen. Maar hij is als uitgangspunt op heel veel vlakken, dus ook zakelijk, toepasbaar.

Ik bewonder iedereen die een missie in het leven heeft, die iets wil bereiken, iets voor anderen wil betekenen, een doel of een droom heeft. Zakelijk bewonder ik de selfmade man en managers die hun bedrijf leiden door te inspireren en motiveren in plaats van te kiezen voor intimidatie en indoctrinatie. Tevens ben erg dankbaar voor eenieder die een persoonlijke-, zakelijke- of levensbeschouwelijke visie heeft en die met mij heeft gedeeld. Deze inzichten hebben mij in staat gesteld mezelf te ontwikkelen, waardoor ik een completer persoon heb kunnen worden. En op mijn beurt geef ik deze inzichten graag door.

ONGEWOON GESPREK MET GOD

Inspiratie haal ik uit jonge nieuwe ontwerpers, waarmee wij in een vroeg stadium contacten leggen om de distributie en marketing voor ze te doen. FLYTE (de zwevende gloeilamp),  Slow-Dance (een frame wat ervoor zorgt dat echte objecten in slow motion lijken te bewegen) en DAQI-Concept (een decoratieve Bluetooth speaker en lamp ineen) zijn daar mooie voorbeelden van. Verder haal ik ook inspiratie uit het verleggen van persoonlijke grenzen: beter kunnen tennissen, sneller zeilen…

Mijn rust haal ik uit koken, varen, goede gesprekken en mooie mensen. En daarmee bedoel ik zeker niet alleen het uiterlijk! Het beste boek wat ik ooit gelezen heb is ‘Ongewoon gesprek met God ‘ van Neale Donald Walsch. Je hoeft niet gelovig te zijn om dit boek te kunnen waarderen, het is meer filosofisch. Het gaat over een man die inzichten krijgt door een vraaggesprek aan te gaan met wat later God blijkt te zijn. Kort samengevat gaat het over de levensvragen die we allemaal wel hebben maar dan gezien door andere ogen.

Een designobject wat ik nog heel graag zou willen is een Eames chair. Die is absoluut iconisch en tijdloos

q2c_rust_es_kupferwand_slider
539x840
IW392202 Perpetual Calendar Chronograph Edition "LE PETIT PRINCE"

KLEREN MAKEN DE MAN

Mijn kledingstijl zou ik omschrijven als business-casual. Ik shop graag bij Town and Country in Arnhem, Oger en Society Shop. Mijn schoenen zijn altijd Italiaans, van Santoni. Shirts draag ik van diverse merken en ook daar een voorkeur voor Italiaans, zoals Canali en Corneliani.

Broeken zijn van Jacob Cohen, PT01. Jasjes koop ik van Vincent Degenaar/Zano.

Arm candy

Zelf draag ik een Qlocktwo horloge afgewisseld met een IWC Big Pilot, daarnaast Panerai, en Rolex. Van laatstgenoemde moet je er minstens één in de verzameling hebben 😉

Of ik nog een droomhorloge heb? Jazeker! Een IWC Perpetual Calendar.

Wij wonen in Lathum, een dorp naast Arnhem in het mooie Gelderland. Lathum is rustig en is gelegen aan het water wat heel fijn is voor de watersportliefhebber! Onze woonstijl zou ik omschrijven als rustig, ontspannend. Dit is mijn droomhuis. Dat was het al toen ik het 15 jaar geleden zag en zei “Later als ik groot ben…” En dat is gelukt!

Wheels 

Zelf rijd ik BMW. Ik hecht waarde aan comfort aangezien het toch je dagelijkse kantoor is tijdens het klanten bezoeken. Bovendien is het voor zakelijke trips naar Qlocktwo in Stuttgart en SwissKubiK in Zwitserland prettig om te kunnen ‘doorrijden’ 😉

De mooiste auto ooit gemaakt vind ik de Jaguar E-Type. Nooit too much, altijd stijlvol. En dan het liefst in het grijs. Met spaakwielen!

Leisure Time

Wat betreft sportieve hobby’s zijn het er een aantal: zeilen, varen, tennissen, spinning & fitness en uiteraard de F1. Het is hoogste niveau in de autosport en ik vind dat Max Verstappen de F1 weer op de kaart heeft gezet.

Ik kook liever dan dat ik uit eten ga. Koken zorgt voor rust in mijn hoofd, voor het afsluiten van de zakelijke dag. Voor mijn vrouw is het elke dag een cadeautje. Zij houdt enorm van reizen wat tijdens de lockdown natuurlijk niet kon. Dus hebben we door middel van gerechten elke dag een ander land bezocht; van Mexico tot Thailand. Een kleine wereldreis in de keuken zeg maar. Een heel fijn restaurant in het buitenland vind ik Mata Hari in Calvi (Corsica -red.) Het is gelegen tegen een rots, aan het strand. Echt een idyllische plek want je eet er letterlijk met je voeten in het zand onder de sterrenhemel.

Reislust

De mooiste/ fijnste plek ter wereld waar ik ooit verbleef was het Como Hotel in Thailand. Als je de kans hebt een absolute aanrader! Je hebt er twee -een in Bangkok en een in Phuket- maar beiden even fantastisch. Het is minimalistisch, er is weinig afleiding en het service en het eten zijn van topkwaliteit. Dit jaar vieren wij vakantie in Nederland en gaan we twee weken naar Corsica. Ook kijk ik er naar uit om weer naar onze partners in Zweden en Denemarken te gaan. Dat voelt ondanks het werken toch altijd als een fijne uitstap. En we zouden graag nog naar Japan willen, op safari en rond Griekenland zeilen.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD