fbpx
Home / Horloges  / DE HELD EN ZIJN ROLEX

DE HELD EN ZIJN ROLEX

Momenteel is de Vendée Globe in volle gang. Het is de zwaarste zeilrace ter wereld, in je eentje non-stop de wereld rond in een snelle zeilboot.

Deze ‘Everest der Zeeën’ wordt sinds 1989 gevaren maar er was één Brit die hem al veel eerder volbracht. Dat was de excentrieke Sir Francis Chichester. Typisch een Brit van zijn tijd: stoïcijns, vastberaden, single-minded. Een man die behoorde tot dezelfde buitencategorie pioniers en ontdekkingsreizigers als bijvoorbeeld Ernest Shackleton, George Mallory en Sir Ranulph Fiennes.

RISICO

De route waaraan Chichester op 27 August 1966 begon was dezelfde als honderd jaar eerder de grote klippers voeren, op hun handelsmissies tussen Europa en het Verre Oosten. Ofwel de meest directe zeeverbinding tussen de grote continenten, vóór het Suezkanaal en het Panamakanaal bestonden.

Dat was niet alleen de snelste weg, maar ook de meest risicovolle, waarbij zeilers zijn blootgesteld aan de felste elementen en lange passages op verraderlijke open zee, ver van het land en veiligheid.

Chichester voltooide hem helemaal in zijn eentje, op een 16 meter lange tweemaster ketch, genaamd Gipsy Moth IV. Bij zijn terugkomst in Plymouth in mei 1967 kreeg hij een heldenontvangst en werd hij geridderd door Queen Elizabeth II. In 226 dagen had hij meer dan 29.500 mijl (47.600 kilometer) gezeild.

UNIEKE HISTORISCHE BEELDEN VAN AANKOMST IN 1967

ROLEX

Sir Francis Chichester voer alleen, maar had een trouwe bondgenoot altijd dichtbij: zijn Rolex Oyster Perpetual. In 1968 schreef hij hierover: “Mijn horloge werd meerdere keren van mijn pols gerukt. Wanneer ik op het voordek aan het werk was of het gebruikte om te navigeren in combinatie met mijn sextant, kreeg het diverse harde klappen te verduren en werd het overspoeld met zeewater. Maar het gaf geen krimp en bleef rustig doortikken.

Chichester was overigens niet de eerste avonturier die op de degelijkheid van Rolex vertrouwde:

DE HOOGSTE BERG OP

Op 29 mei 1953 slaagden twee tot op het bot gemotiveerde mannen erin om als eersten ‘s werelds hoogste berg, de 8848 meter hoge Mount Everest, te bedwingen. Om deze prestatie te eren lanceerde Rolex in datzelfde jaar zijn Explorer lijn.

DE GROOTSTE DIEPTE IN

Op 23 januari 1960 voer in de Stille Oceaan, zo’n 320 kilometer uit de kust van het eilandje Guam, een vaartuig dat schijnbaar uit een andere tijd kwam. Het was de bathyscaphe Trieste, met aan boord de Zwitserse oceanograaf Jacques Piccard en de Amerikaanse marine luitenant Don Walsh. Het vaartuig dook onder en bleef dalen, tot het een recorddiepte bereikte van 10.916 meter. Op de romp van het toestel bevond  zich een experimenteel horloge, de Deep Sea Special, special ontworpen om de enorme druk op deze diepte te weerstaan. Toen de Trieste negen uur later weer boven water kwam bleek dat het experiment was geslaagd: het horloge werkte nog perfect.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD