fbpx
Home / Horloges  / OUDE KAST, NIEUW HORLOGE

OUDE KAST, NIEUW HORLOGE

Squale lanceert, in samenwerking met Amsterdam Watch Company, een gelimiteerde oplage van 180 horloges in new old stock kasten van Blancpain. Een unieke samensmelting van vintage en modern…

AMSTERDAM WATCH COMPANY

Squale maakt sinds 1946 naam als kastenmaker voor duikhorloges. Het meest tot de verbeelding sprekende klant-horloge was waarschijnlijk de Blancpain Fifty Fathoms Bund uit de jaren zeventig. Door een speling van het lot kreeg Squale recentelijk een batch van 180 originele, new old stock Blancpain horlogekasten uit de jaren vijftig in handen: het 35mm kasttype dat gebruikt werd voor de MC4 Fifty Fathoms en een Waltham variant, van binnen gesigneerd met ‘Rayville SA’.

Dit bood een unieke kans om voor één keer de geschiedenis op z’n kop te zetten, door een Squale horloge in een Blancpain kast te bouwen, in plaats van andersom. Squale ging samen met de vintage experts van Amsterdam Watch Company aan de slag om drie nieuwe horloges te ontwikkelen in deze klassieke kasten. Twee daarvan, de Subino en de No Radiobino, zijn nu beschikbaar. Beide in oplages van slechts 60 stuks. Een derde model, ook 60 stuks, volgt later.

SUBINO

De horloges worden aangedreven door een automatisch ETA 2671 uurwerk. Deze kleine variant van de bekendere ETA kalibers maakt het mogelijk om een automatisch uurwerk te plaatsen in een slanke kast, die aanvankelijk werd ontworpen voor een handopwinder.

Het eerste model, genaamd Subino (Italiaans voor kleine sub; onderzeeër) is voorzien van een matzwarte wijzerplaat met 12-3-6-9 layout. Rond de buitenrand vinden we een subtiele minutetrack. Als rood detail is AWCO leesbaar op de plaat. De moderne C3 Super LumiNova is uitgevoerd in een off-white kleur die goed past bij de originele bakelite bezel inlay uit de jaren vijftig. Het gewelfde  acrylglas maakt de vintage look compleet. De Subino wordt geleverd op een rubber-gevoerde lederen band en kost € 1750.

NO RADIOBINO

De tweede versie, de No Radiobino, is voorzien van een andere wijzerplaat en band. Blancpain liefhebbers herkennen het geel/rode ‘No radiations’  icoon van de civiele versies van de Fifty Fathoms, die zonder radioactief radium geleverd werden. Een knipoog naar het bijzondere verleden van de Squale/Blancpain samenwerking.

De No Radiobino wordt geleverd op een stalen new old stock flat link Squale band uit de jaren tachtig. Een mis-match qua tijdsgewricht, maar esthetisch een perfecte partner voor dit horloge. Kost € 1875.  Hier te koop.

Fotografie: Hilde von Bannisseht

AWCO

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD