fbpx
Home / Horloges  / In gesprek met GEORGES KERN, CEO BREITLING

In gesprek met GEORGES KERN, CEO BREITLING

Er waait een frisse wind door het heritage horlogemerk Breitling. Sinds Georges Kern aan het roer staat heeft er een omwenteling plaatsgevonden: “Mijn doel is om moderne klassiekers te creëren, horloges die ontworpen zijn om stijlvol de tand des tijds te doorstaan.”

Wie is Georges Kern? Het was het lot en de juiste omstandigheden waardoor ik uiteindelijk het horloge-vak inrolde. Mijn vader was juwelier, maar ik startte mijn carrière aanvankelijk in de Fast Moving Consumer Goods. Het heeft natuurlijk geholpen dat mijn vader al in deze business zat, want je wordt van kleins af aan indirect beïnvloed. Ik raakte erdoor gefascineerd omdat het zo’n visueel en tastbaar vak is; het roept emoties op bij de consumenten.

Mijn vader is Frans en mijn moeder Duits. Ik groeide op in beide landen en studeerde Sciences Politiques (beleidswetenschappen -red.) in Frankrijk voordat ik naar Zwitserland verhuisde en verder studeerde aan een Business School daar. Inmiddels heb ik de Zwitserse nationaliteit, waar ik trots op ben. Maar ik voel me toch een Europeaan.

Breitling is een echt heritage horlogemerk als je kijkt naar de historie, maar het is zoveel meer dan hét horloge voor de vliegindustrie. Pas toen ik in de archieven dook zag ik dat er in de jaren veertig tot zeventig ook een hoop andere segmenten waren waar het merk actief in was. Ik geloof dat Breitling tot de top vijf van ‘s werelds grootste horlogemerken hoort. Het merk heeft een fenomenale intrinsieke waarde die ontketend dient te worden. Dat wordt ons doel voor de komende jaren. Loskomen van de traditionele kenmerken van het horlogemerk en een weg inslaan waar we het alternatieve, coole en relaxte merk worden,  met veel keuze in verschillende stijlen.

Onze bijdrage aan een duurzamere wereld doen we door middel van een samenwerking met surflegende (en Breitling Surfers Squad-lid) Kelly Slater en haar duurzame kledingmerk Outerknown. Met als resultaat het Super Ocean Outerknown-horloge en een strap collectie gemaakt van Econyl garen. Deze garen worden gemaakt van gerecycled nylon dat voor een deel bestaat uit gebruikte visnetten.

SMAAKMAKERS

Op businessniveau heb ik veel waardering voor Warren Buffet (Amerikaanse zakenman en investeerder, tevens een van de rijkste mensen ter wereld – red.) en Jeff Bezos (CEO van het e-commerce bedrijf Amazon.com -red.). Beiden hebben ons laten zien dat het mogelijk is om absoluut trouw te blijven aan hun principes en een enorm succes te boeken. Warren Buffett heeft decennialang bewezen een groot luisteraar en een zeer kundige waarnemer van de menselijke natuur te zijn. Jeff Bezos heeft een ongeëvenaard gevoel voor de wereldwijde bedrijfsomgeving en een ongelooflijke strategische visie.

Mensen als Tom Ford en Karl Lagerfeld hebben mij ook altijd gefascineerd. Vooral ontwerpers en smaakmakers vind ik interessant om naar te kijken. Tom Ford ken ik persoonlijk en met beiden heb ik samengewerkt. Met Ralph Lauren eveneens. Hij heeft de mode in Amerika een gezicht gegeven. Het zijn visionairs. Ik houd van een goede smaak en vind het jammer als mensen hun geld uitgeven aan de verkeerde spullen.
Tegen mijn team zeg ik altijd dat ze de wereld met open vizier tegemoet moeten gaan. Een antenne ontwikkelen voor de zeitgeist. Wat gebeurt er allemaal? Naar welke muziek wordt er geluisterd? Welke kleuren gebruikt de auto-industrie? Wat gebeurt er momenteel in de mode? Hoe kan men het enorme succes van Gucci verklaren? Je kunt pas trendsetter zijn als je dit intuïtief aanvoelt. In de FCMG-industrie kun je alles uittesten. Zoals bijvoorbeeld koffie, totdat je de perfecte blend hebt. Zo werkt dat in de luxe-industrie niet. Tom Ford heeft ook nooit marktonderzoek gedaan om te kijken of een kledingstuk zou aanslaan.

INSPIRATIE

Mijn muzieksmaak is breed. We hebben met Breitling een eigen playlists op Spotify die ik heb samengesteld. Iedereen kan ernaar luisteren. Van R&B tot Easy Listening tot rockmuziek. Persoonlijk houd ik van échte muziek. Zelf speel ik drums en mijn dochter is operazangeres. We zijn een muzikale familie. Elektronische muziek vind ik verschrikkelijk!

Films inspireren me enorm. Onlangs heb ik een film mede-geproduceerd. Dat is mijn hobby. Het is een Franse comedy van Yvan Attal met Charlotte Gainsbourg, naar een boek van John Fante en heet ‘Mon Chien Stupide’. Die kwam eind oktober 2019 uit. Ik houd zowel van Franse films, film noir, als van grote Amerikaanse producties zoals Apocalypse Now, de eerste Blade Runner, Star Wars; het science fiction genre. De populaire Marvel-films zijn dan weer niet mijn ding.
The Tipping Point van Malcolm Gladwell was een van mijn favoriete boeken van de afgelopen jaren. Het is een van de beste analyses over hoe trends en bewegingen beginnen en zou voor iedereen in elke industrie intrigerend leesvoer moeten zijn.
Wat betreft kunst ligt mijn voorkeur bij de klassieke schilders. Impressionisten, zoals Monet.

KLEREN MAKEN DE MAN

Ik heb een eigen kleermaker in de Verenigde Staten die mijn kleding maakt. Op een bepaald moment moet je je stijl aanpassen aan je leeftijd. Zo draag ik geen spijkerbroeken met gaten. Een mooie blazer met een wit shirt en goede jeans kan prima, mits er dus geen gaten in de broek zitten. Mijn stijl zou ik als comfortabel chic omschrijven.
De coolste man op de wereld ooit vind ik Steve McQueen. Ik zou iedereen aanraden om The Thomas Crown Affair te kijken. De originele film waar hij in speelt. Deze man heeft zo’n natuurlijke klasse, ongekend. De mode uit de jaren veertig en vijftig, zoals in Downtown Abbey en Peaky Blinders, vind ik ook waanzinnig.

Georges Kern

Breitling_Georges-Kern_039 (1)

Tom Ford

Tom-Ford-Cocktails-Support-Project-Angel-Food-qywWTyzVxbox

Superocean 44

Superocean Automatic 44

ARMCANDY

Doordat mijn vader juwelier was kwamen we op vroege leeftijd al in aanraking met mooie horlogemerken, Piaget, Patek Philippe, IWC… Toen ik vijftien of zestien jaar oud was had ik al een mooi horloge.
Het model wat ik nu het liefste draag is -uiteraard- een Breitling: de hommage aan Mosquito de Havilland, met een moderne retro stijl. Geen ander horlogemerk heeft een dergelijk model. Behalve horloges zijn de enige andere accessoires die ik graag draag manchetknopen en goede schoenen.

Ondanks de technologische ontwikkelingen blijven we ver uit de buurt van smart watches. Men zegt dan wel dat de Apple watch het bestverkochte horloge is, maar in mijn ogen is het geen horloge en al helemaal geen luxueus item. Het is een massaproduct. Natuurlijk hebben we een aantal elektronische horloges in ons assortiment, maar die zijn voor de professionals in de vliegindustrie en dienen dus een specifiek doel. Analoge horloges worden al meer dan honderd jaar gedragen en men zal ze altijd blijven dragen, omdat ze gekoppeld zijn aan herinneringen en emoties. Het is een statement van vakmanschap en traditie.

WHEELS

Zwitserland heeft zeer goed openbaar vervoer dus ik verplaats mij vooral met de trein. Het is comfortabel en duurzaam. Er worden geen kolen gebruikt, alle energie wordt uit de meren gewonnen.  Auto’s vind ik niet meer zo interessant als vroeger. Toen las ik nog graag autobladen. Ik rijd een degelijke Mercedes, maar gebruik hem steeds minder. Je weet tegenwoordig ook niet meer welke auto je moet kopen. Elektrische auto’s zijn naar mijn mening niet duurzaam en ook niet de oplossing voor het milieuprobleem. Want wat dacht je van die accu’s? Het beste is waterstof. Daar zijn ze in de auto-industrie in Japan vooral mee bezig.

LEISURE TIME

In mijn vrije tijd fiets ik. Noem me maar een amateur-wielrenner. Zo’n 3,500 km per jaar probeer ik aan te tikken. Ik ga vaak naar Mallorca, wat een ideale plek is om te fietsen. Het is een moment voor mezelf. Niemand die iets van mij wil en even mijn verstand op nul.
‘s Winters doe ik aan crosscountry skiën. ‘Normaal skiën’ is niet meer dan naar beneden glijden, kun je nauwelijks meer een sport noemen. Na een uur of twee crosscountry skiën ben je kapot. Goed voor je conditie en om op gewicht te blijven!

WANDERLUST

Azië is toch wel mijn geprefereerde continent. Zakelijk reis ik de wereld over en in termen van service en gastvriendelijkheid staat Azië voorop. Dubai is ook prettig. Niets authentieks aan, maar alles is tot in de puntjes geregeld daar.
Met mijn gezin maken we meer culturele trips, buiten de gebaande paden. Mijn kinderen zijn begin twintig en gaan nog graag met ons mee. Afgelopen zomer zijn we naar Japan geweest. Een paar jaar geleden naar China. Twee weken lang hoppen we van plek naar plek.
Japanners zijn de meest respectvolle, beleefde mensen die ik ooit heb meegemaakt. Het land is extreem schoon -de toiletten in de trein zijn zelfs op 5-sterren niveau-, het is een prachtig en vreedzaam land maar tegelijkertijd is het streng en rigide. Alles moet volgens het boekje.
De landen waar ik nog nieuwsgierig naar ben zijn bijvoorbeeld Argentinië en Mexico. Ik zou graag meer van Midden- en Zuid-Amerika willen zien. De natuur daar opzoeken. IJsland, de Noord- en Zuidpool. Dat lijkt me ook wel wat.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD