fbpx
Home / Food & Drinks  / OVER WHISKY, WIJN EN WATER

OVER WHISKY, WIJN EN WATER

De juiste drank voor het juiste moment van de dag. En de juiste stemming. Want soms heb je zin in een single malt, soms in een wijntje en soms gewoon in een verrassende slok… water!

Het Schotse whiskymerk The Glenlivet heeft de Nederlandse singer-songwriter Douwe Bob tot ambassadeur benoemd. Daarmee wil het de stereotypes en tradities rond single malt whisky doorbreken en tegelijkertijd een next generation whiskydrinkers aanspreken. Tijd voor wat vragen…

Je schaart je in een rijtje met beroemde whisky ambassadeurs / liefhebbers als Frank Sinatra, Winston Churchill, John Wayne, Ava Gardner en Mark Twain….. Een bewuste imago-keuze? Ik denk niet dat dit een bewuste keuze was. Ik kan er ook niks aan doen dat ik zo’n goeie smaak heb, haha. Als je dingen gaat drinken en eten om jezelf te profileren is het einde zoek. Maar als iets bij je past en lekker is dan kan het ‘t begin van iets heel moois zijn.

Alcohol tast de stem aan. Niet bang voor deze effecten? Alcohol kan de stem inderdaad aantasten. Het kan ook smeren. Alles met TE ervoor is slecht…

Welke smaakelement in whisky vind je het allerbelangrijkst? Het mooie is natuurlijk dat er zoveel verschillende smaken zijn. En het hoeft niet zo heftig te zijn als je misschien zou denken. Zelf houd ik meer van de zachtere whisky’s; met name de romige en fruitige zijn mijn ding.

Whisky voor of na een optreden? 

Tijdens! Whisky is niet alleen voor de rustige momenten. Ik drink het niet per se om te ontspannen voor of na een optreden, maar gewoon omdat ik het lekker vind.

www.theglenlivet.com

BETOVEREND

Vernoemd naar de prachtige stranden van Traigh Bhan op Isla en zeker zo betoverend. De Ardbeg 19 Years Old Traigh Bhan is een van de lekkerste whisky’s die we recentelijk mochten proeven. Gerijpt op Amerikaans eiken en Oloroso sherryvaten, is deze tweede batch subtiel veranderd ten opzichte van de eerste Traigh Ban. Zachte rimpelingen van zoethout, rook en lichtzure crème fraîche in de neus lopen over in tonen van hartige venkel, knolselderij en geroosterde theebladeren. En een intens zout mondgevoel verandert als het getij in rustgevende medicinale tonen, gevolgd door brosse gezouten pinda’s, gerookte ananas en limoensap. Dat werk. Een aanrader! Maar je zult er naar moeten zoeken, want zeer beperkt verkrijgbaar. www.ardbeg.com

EXCLUSIEF

“De eerste release van Rosebank 30 Year Old is een iconisch moment voor de distilleerderij. Hij heeft decennia lang gerijpt in 62% refill sherry vaten en 38% refill bourbon vaten, geduldig wachtend tot het tijd was om gewekt te worden… en een complexiteit aan smaken te bieden die je in geen enkele andere whisky tegenkomt.” Aldus Robbie Hughes, Group Distillation Manager bij Ian Macleod Distillers. Om te ervaren wélke smaken dat precies zijn dien je snel te zijn (4300 flessen wereldwijd) en 1600 Britse ponden neer te tellen… per fles. www.rosebank.com

FEESTJE

’s Wereld bekendste whiskymerk werd ooit door een 15-jarige jongen gestart die zijn blend-ervaring opdeed door theemelanges te mengen voor een continue kwaliteit. Wat met thee kon, moest ook met whisky kunnen. Et voilà Johnny Walker was geboren en de rest is geschiedenis. Twee eeuwen later wordt dit heugelijke feit gevierd met een boek (A Long Stride, via Bol.com), een docu en een aantal bijzondere blends, waaronder de John Walker & Sons Celebratory Blend, een aanrader geïnspireerd op de release van ‘Old Highland Whisky’ uit circa 1860. (€ 49,95) Check: www.johnniewalker.com

d6219db7-1b8a-4b00-98fc-11f812c4f759
Ardbeg TB2 Bottle And Box With Reflection Grey_high.width-1920x-prop
6-DSC04350
Johnnie Walker Blue Label celebratory blend

HOLLANDS

Met recht een Hollandse klassieker. Sonnema viert dit jaar het 160-jarig jubileum met een nieuwe 1860 Beerenburg, samengesteld uit kruidenextracten als galangwortel, dragonblad en basilicum en distillaten van venkelzaad, kardemom en sinaasappel. Deze combinaties zorgen voor verschillende geur- en smaakmomenten: de geurbeleving is fruitig met een fris-kruidige achtergrond en de smaak heeft juist een wat  droge afdronk. In een chique zwarte fles voor €24,95. www.sonnema.nl

VERRASWIJN

“Mensen weten vaak niet welke wijn ze moeten kiezen, met als gevolg dat ze vaak hetzelfde drinken”, aldus oprichter Harmsma. “Dit terwijl er hele mooie wijnen zijn, die je aangenaam kunnen verrassen.” De Vinobox is een persoonlijk en flexibel wijnabonnement dat aan de hand van jouw eigen smaak en het aantal flessen dat je wilt ontvangen iedere maand een pakket bij je aflevert waar je absoluut blij van wordt. Voor de wijnavonturier die zijn horizon wil verbreden! Vanaf € 29,95 per maand, inclusief aflevering. www.vinobox.nl

VROUWELIJK

Vrouwen en mannen zijn verschillend. Dus kun je je afvragen of een vrouwelijke Master Blender in dit door mannen gedomineerde wereldje ook resulteert in andere whisky’s. Dat kun je ontdekken bij Benriach, waar Rachel Barrie de scepter zwaait. Tijdens haar carrière heeft Barrie meer dan 150.000 moutwhiskyvaten geproefd; enorme expertise die je terugvindt in de nieuwe Core Range die zij componeerde, ingedeeld in twee leeftijdscategorieën (10/12Y), op drie verschillende vattypen gerijpt in plaats van de gebruikelijke een of twee en daarnaast de keuze biedt tussen smoky en non-smoky.  Vanaf € 38 www.benriachdistillery.com

GOED ZOET

Villa Massa, bekend van de limoncello, komt met iets nieuws: amaretto, gemaakt van Siciliaanse amandelen. Omdat deze door de combinatie van een vruchtbare vulkanische bodem, hoge temperaturen en constant zonlicht een dikke, houtachtige schaal krijgen. Zo behouden ze hun aroma’s beter en zorgen ze voor een intense smaak. Denk aan marsepein, met hints van vanille, kers en cacao. Lekker puur, met ijsklontjes als after dinner drink, in een cocktail of natuurlijk als basis voor een goede tiramisu! (€ 22,50) www.villamassa.com

LUCHTIG

Een wonderlijke beleving: je hersenen vertellen dat je water met limoensmaak drinkt, maar in werkelijkheid drink je zuiver kraanwater. Een fascinerend effect dat komt doordat er lucht langs een geurpod je neus instroomt wanneer je een slok neemt. De geurpods (in vele smaken) zijn 100% recyclebaar en de aroma’s zijn 100% natuurlijk. Dit moet je echt proeven om te geloven! Starterskit met fles en twee pods kost € 34,95 www.air-up.com

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD