fbpx
Home / Leisure & Free Time  / WATCH ZIJN STIJL Osiris Hertman

WATCH ZIJN STIJL Osiris Hertman

Voor designer Osiris Hertman staat voorop dat je huis een plek moet zijn om te ontspannen. In deze tijd meer dan ooit. Ook een Home Gym is dan ideaal. Dus werd zijn jongste project een samenwerking met Technogym om een plek te creëren die meer ‘huis’ ademt dan gym. Met een leren vloer: “Want daar kun je zo heerlijk met je bloten voeten op lopen.”

Tekst: Karine Bloem Fotografie: Jesaja Hizkia

Wie is Osiris Hertman?

Al zo’n vijfentwintig jaar werk ik als interieurontwerper/product designer. De helft van mijn werk is interieur, de andere helft doe ik productontwikkeling voor de woonsector. Ik ben betrokken bij veel architectuurprojecten en help mensen bij het realiseren van het droomhuis waar ze altijd voor hebben gespaard. Ik vergelijk het met de banketbakker waar je voor omfietst omdat je weet dat je daar kwaliteit koopt.

Toen ik jong was dacht ik dat iedereen zelf thuis dingen aan het knutselen was. Ik maakte mijn eigen bureautje in m’n kamer, mijn moeder hielp me met het maken van een soort bedstee… Eenmaal op de Design Academy kwam ik erachter dat het juist bijzonder was om zulke dingen zelf te willen maken. ‘Wonen’ vond ik eerst een overbodig vak, maar mensen bleken het te waarderen om geholpen en geadviseerd te worden op dat gebied.
Nu zie ik het echt als een ambacht. Net als een banketbakker (daar is ie weer) moet je verschrikkelijk goed je best doen om het perfecte deeg te maken. We stoppen heel veel tijd in het creëren van een interieur, passen ambachtelijk verwerkte materialen toe en zorgen ervoor dat het ook helemaal af is. Je hoeft er zelf niets meer aan toe te voegen.

Juist de uitstraling van die materialen is de absolute de luxe. Verder gebruiken we eenvoudige vormen zoals een kind het tekent; lampen, tafels en stoelen zien er allemaal simpel uit, de details zie je pas als je dichterbij komt. Het koper van de lamp is met de hand geslagen in Indonesië, de stoel is bekleed met hand gestikt verweerd leer en gecoat met een oude bronzen coating…

Mensen sparen er soms lange tijd voor om hun interieur een keer écht goed aan te pakken. Wat niet betekent dat ik vervolgens hun geld verbras. Ik kijk juist heel goed wat de wensen zijn, wat hebben ze nodig om te ontspannen thuis? Ik zie een huis als de basis om tot rust te komen. Voor de een is dat lang onder een hete douche staan, voor de ander een film kijken. Dus bouw je voor de één een wellness en voor de ander hangen we een beamer op voor de ware filmbeleving.

Door covid is er wel het een en ander veranderd. Er is nu veel behoefte aan alles in huis te kunnen doen wat je normaal buiten de deur deed. Neem bijvoorbeeld de trend van de Home Gym. Men wil efficiënter gaan sporten dus mensen plaatsen steeds vaker een hometrainer in huis. Tegenwoordig is dat een indoor fiets met scherm en al, zodat je tijdens het sporten het nieuws kunt kijken of je social media kunt checken. Wat ik alleen niet wil, is dat zo’n ruimte eruitziet als een echte gym. Wij proberen dat subtieler te integreren in het interieur. Denk aan een lederen vloer, gecombineerd met een zelf-ontwikkelde stuc op de ene wand (wet desert sand), op de andere wand oud hout uit Oostenrijk, een grote cactus in terracotta pot en voor de ramen een shutter van aluminium in zand/goud kleuren.

Ik zou graag een groot hotelproject aanpakken, ik denk dat we daar helemaal klaar voor zijn. We hebben restaurants gedaan, verschillende wellness resorts, beach clubs in binnen- en buitenland. En ik wil een focus op dingen die een leven lang meegaan. Bijvoorbeeld een custom made tafel die minimaal twee generaties meegaat. Of meer kunst in huis.

SMAAKMAKERS

Eigenlijk bewonder ik niet zoveel mensen in mijn vakgebied. We kopen weleens woonbladen, maar meer om te checken of we vernieuwend en origineel bezig zijn. Philippe Starck is wat mij betreft de enige vernieuwende ontwerper die ooit iets heeft neergezet. Van de meest ‘droge apparaten’, zoals tandenborstels of een fruitpers, kan hij mensen met hun ogen doen knipperen. Ik kijk meer naar wat mensen met voedsel doen, wat muzikanten doen, wat ambachtsmensen doen met nieuwe materialen. En vooral kunstenaars. Stef van der Bijl maakt van oude onderdelen bijvoorbeeld objectachtige lampen. Bram Reijnders vind ik een groot talent en het werk van fotograaf Jimmy Nelson vind ik fascinerend.

Er is geen specifiek ontwerp van mezelf waar ik het meest trots op ben. Laat iemand anders maar shinen met mijn ontwerpen. Snoop Dogg vond ik tof toen ik jong was en die droeg een keer een armband (van Buddha to Buddha, waar Osiris voor ontwerpt -red.) tijdens een optreden in Nederland. Dat vind ik pas cool.

INSPIRATIE

Muziek maken met anderen is een ontzettend fijne uitlaatklep, evenals eten met vrienden en struinen in de natuur. Liefst ga ik in de winter met m’n zoon naar Bali, met een brommer alle ateliers bezoeken die onze spullen maken en de ambachtslieden aan het werk zien.
Het werk van de Spaanse filmregisseur Pedro Almodóvar vind ik te gek. Met films vind ik het interessant wanneer het je verrast. Zoals Quentin Tarantino, de meester van de mindfucks, altijd wel een bepaald shockeffect teweegbrengt.
Op muziekgebied is Sting een absolute held en Henny Vrienten voor Nederlandse muziek. Je kunt een hit hebben als je jong bent maar als je je daarna blijft evolueren, dan ben je pas een held. Of zoals Sergio Herman met koken. Je hebt een toprestaurant, gaat afschalen, begint een bistro en weer andere nieuwe dingen. Daar hou ik van.

KLEUREN MAKEN DE MAN

Eigenlijk zou ik willen dat mijn vrouw modeontwerpster was! Kijk naar Ad Visser in TopPop destijds. Zijn vrouw (Melanie Agsteribbe, red.) is ontwerpster. Elk tv-optreden had hij een nieuwe kledingset aan. Tijdens mijn samenwerking met RTL Woonmagazine had ik een paar kleding-sponsoren en dat was heel erg leuk want ik kon steeds iets nieuws aan. Ik speel graag met kleurrijke jasjes en probeer kleding te dragen die energie uitstraalt. Ik kleed me vooral naar mijn mood.

Ik ben groot fan van Dries van Noten. Hij is denk ik wel m’n grootste inspiratiebron, omdat ik mezelf erin herken. We hebben dezelfde manier van werken. Overal in m’n huis ligt materiaal -van stukjes stuc tot een stuk hout met epoxy erop- waarvan ik eerst nog niet weet wat ik ermee wil. Op een bepaald moment gaat het in m’n DNA zitten en teken ik er iets mee. Ik weet dat Dries van Noten hetzelfde doet. Hij gaat pas ontwerpen als een materiaal hem raakt.

ARMCANDY

Mijn horloge is een Tag Heuer, geïnspireerd op de looks van een Rolex uit de jaren zeventig, met een stoffen army-kleurige band, groene wijzerplaat en groene ring. Ik zou me -zeker in deze gekke tijden- wel bezwaard voelen om een klok van zestig duizend euro te dragen, wanneer je voor dat geld bijvoorbeeld ook vier gave werken van jonge Nederlandse kunstenaars kunt kopen. Een droomhorloge heb ik nog echter nog wel: een vintage Rolex. Verder draag ik altijd een Buddha to Buddha armband en losse bandjes uit onder andere Bali.

2F8A3278 Osiris by Jesaja Hizkia 01
Jimmy Nelson - XV 77, 2010
Sting (1)

THUISHAVEN

We hebben een ‘showhuis’, dus heb ik het eigenlijk nooit over mijn huis. Dit hebben we gebouwd om aan klanten te laten zien wat je allemaal kunt doen met allerlei materialen en leveranciers. We noemen het de ‘Dune Villa’, want het ligt in de duinen in de buurt van Bloemendaal.
De buitengevel is opgebouwd uit planken van allerlei verschillende formaten, bestaande uit  gekookt en geperst bamboe. Het heeft een vloeiend binnen/buiten gevoel; de vloer loopt door naar buiten in het bordes, waardoor het huis vrij staat in de ruimte en het landschap. De profielen van de kozijnen verdwijnen door de wanden en het plafond, dus kijk je echt van binnen naar buiten, zodat ik regelmatig tegen een ruit aan loop haha.

Jaloers ben ik op mensen die op Curaçao wonen. Huizen worden daar gebouwd op de schaduw en de wind. Het is dan zó slim gemaakt, dat je geen airco nodig hebt. Je werkt met de elementen en daar houd ik heel erg van. Kijk, het ‘showhuis’ is bedoeld om te laten zien hoe dingen werken en mensen te prikkelen; er zijn elektrische gordijnen, een droge en natte sauna, een Home Gym, een grote kunstcollectie en noem maar op. Alle comfort. Maar het allerliefst zou ik zelf, heel simpel, een houten hutje in de buurt van het strand op Ibiza of Curaçao willen. Mag ook op een berg, beetje weg van de wereld, zodat je met je blote voeten door het huis kunt lopen en helemaal tot rust kunt komen.

WHEELS

Ik rijd in een Landrover. Mijn derde alweer. Dat vind ik de meest praktische auto. Of het nu een stoel is of een rol stof, ik heb altijd iets bij me. Het rijdt top en er kunnen altijd veel spullen mee. De Porsche Targa uit mijn geboortejaar 1972 vind ik de mooiste auto die er is, maar is wel heel Spartaans qua rijcomfort. Net alsof je in een skelter 200 kilometer per uur de bocht om sjeest.

LEISURE TIME

Kitesurfen vind ik fantastisch en doe ik graag. Maar dat kan niet met mijn zoon van vier, dus gaan we nu suppen. Fietsen vind ik erg fijn, met een mountainbike of racefiets door de duinen. Thuissporten vind ik prettig en efficiënt. Je hoeft nergens naartoe. Zeker nu, geen gedoe met reserveren en mondkapjes. Samen met Technogym hebben we het Home Gym-concept ontwikkeld. Ik vond het een eer dit te mogen doen want Technogym is echt een A-merk in wellness en fitnessapparatuur. Op basis van trainingsbehoefte en inrichtingswensen van de klant maak ik een tekening, zodat ze exact weten hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Een uniek concept dat zich niet onderscheidt door luxe spiegels en blinkende lampen, maar door puurheid en eenvoud. Met materialen als leer en stuc, terracotta, brandende kaarsen en een kunstwerk aan de wand, om zo de huiselijke sfeer te benaderen. Mijn favoriet is de Personal Line, ontwikkeld door Antonio Citterio (Italiaanse ontwerper, red). De chromen dumbbells van Technogym passen daar perfect bij. Die zijn één brok hoogglans micro-gepolijst staal. Het past ook in een kleinere ruimte. Met een paar toffe gym items (dumbbells en wellnessball) is je Home Gym dan al helemaal compleet. En ook de Technogym Bench, de eerste alles-in-een fitnessbank voor thuistraining, is een meubel dat perfect opgaat in je interieur. Met een leren kussen erop kan het zelfs zo aan je eettafel staan.

REISLUST

Costa Rica en Boracay (klein eiland in de Filipijnen, red) zijn de mooiste plekken ter wereld. Zo puur. De mensen zijn ongelooflijk lief en de natuur ongerept. Nieuw-Zeeland staat nog op mijn verlanglijst. Niet in een camper, dat vind ik van die muffe dingen. Streamliners en tiny houses vind ik wel te gek. Reisbestemmingen kies ik uit op de bewoners (cultuur) en natuur. Bali is nu wel verpest door het toerisme, maar de lokale mensen zijn hetzelfde gebleven; ze leven nog met respect voor traditie en de natuur.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD