fbpx
Home / auto's  / CARS

CARS

LR_DEF_20MY_NAMIBIA_WATER_250320_10

EEN DEFENDER VOOR DE 21STE EEUW

Heiligschennis. Dat was het eerste dat bij ons opkwam toen de nieuwe Land Rover Defender eraan zat te komen. Langzaamaan wennen we aan de looks en onlangs hadden we ‘m een kleine week tot onze beschikking. We moeten toegeven, zowel op het asfalt als in de modder is hij verleidelijk goed.

Tekst Jorrit Niels / Gerben Bijpost

APOCALYPS PROOF

De Land Rover Defender was altijd al apocalyps-proof en kun je je een betere tijd indenken om de nieuwe te introduceren terwijl de vier ruiters van de apocalyps weer opzadelen voor dit najaar?

Hoe dan ook is off-road excellentie wat Land Rover al sinds 1947 doet. Is het nodig? Niet echt, maar wat een ding is het. Vijf meter lang een subtiel spel van herkenning en kleine knipogen naar het origineel uit 1947.

En dat de Defender de max is wat Land Rover op off-road gebied biedt, zien we aan de bodemvrijheid van 291mm. Een verschil met de huidige Discovery met 207mm. Ook de aanloop- en afloophoek met respectievelijk 38 en 40 graden is beter dan de Discovery (34 en 30 graden).

Je begrijpt het misschien nauwelijks, maar de cijfers geven aan dat je de Defender nagenoeg overal mee naartoe kunt nemen. Zelfs op het asfalt. De oude Defender zag er spectaculair uit en had zijn charme, maar er waren absoluut comfortabelere auto’s om op de snelweg te rijden.

De adaptieve ophanging compenseert nu alle oneffenheden in het asfalt en maakt ‘m zelfs comfortabel in bochten en op hogere snelheden. Niet dat je de apex per se moet willen halen in een Defender, maar het maakt je bijrijder ook niet kostmisselijk. Vergelijk de Defender met de G-Klasse of de Wrangler en het is een prettigere auto voor dagelijks gebruik.

Met tal van opties om de 4×4 extreem luxe of juist offroad-ready te maken, kun je het zo groots aanpakken als je wilt, maar de meest aantrekkelijke optie voor Nederland is eind dit jaar voorhanden. Dan verschijnt de plug-in hybride uitvoering van de 110. Hoe dan ook, zelfs al je de auto nooit buiten de gebaande paden brengt, zal de nieuwe Defender indruk maken.

Land Rover Defender 110

Motor: 3.0 liter viercilinder Vermogen: 200 pk Gemiddeld verbruik: 8,8 liter/100km 0-100 km/u: 10,2 seconden Topsnelheid: 175 km/u

O.a. te koop bij Munsterhuis Exclusief BV www.munsterhuisexclusief.nl Prijs: € 102.325

IS DE PORSCHE-KILLER…EEN PORSCHE?

Als je nog wachtte op iets anders dan wéér een Tesla, de Porsche Taycan is een game-changer. Dit is alles waarvoor Porsche hoort te staan, behalve een verbrandingsmotor. Deze vierdeurs-coupé weegt ruim 2.000 kilogram door de hoeveelheid batterijen. Maar juist die batterijen geven de Taycan het laagste zwaartepunt van alle Porsche’s. Kijk, dan heb je onze aandacht.

Natuurlijk is het hilarisch dat je 626 pk tot je beschikking hebt bij de Taycan Turbo S. En met de overboost-modus til je dat tijdelijk naar 761 pk voor de launch control, waardoor je binnen 2,8 seconden op 100 km/u zit. Je kan dit nagenoeg onbeperkt doen. Althans, totdat je bijrijder even wat frisse lucht nodig heeft.

Het is vooral het rij-gemak en de traction control (werkt tien keer sneller dan bij normale auto’s) waar de auto indruk blijft maken. Plus daarbij ook nog eens luchtvering, adaptieve demping, anti-roll technologie en een geavanceerd maar ingewikkeld differentieel waarvoor we op deze vier pagina’s geen ruimte hebben.

Dat hoef je ook niet per se te snappen, je voelt het. Moeiteloos switcht de Taycan Turbo S van de voorste naar de achterste elektromotor om de energie zo efficiënt mogelijk te verdelen.

Draai de Drive Mode-knop naar Sport Plus en het verandert in een intergalactisch ruimteschip. Inclusief soundtrack trouwens. Star Trek en/of Star Wars-fans kunnen er waarschijnlijk geen genoeg van krijgen als ‘ie optrekt. Tot stilstand komen gaat ook binnen no-time. Het is tenslotte een Porsche en hij rijdt als een Porsche. Alleen dan volledig elektrisch.

Met een bereik van tussen de 388 en 412 kilometer. Haal daar wat vanaf voor weersomstandigheden of veel snelwegkilometers en je hebt een net bereik zoals de meeste alternatieven. Met de juiste lader ga je in ruim 20 minuten van 5 naar 80 procent. Vijf minuten is genoeg voor 100 kilometer. Op straat, waar je vaak 11kW-laadstations vindt, duurt het ongeveer negen uur om ‘m helemaal op te laden.

De Porsche Taycan is geen goedkope auto, hij start bij €110.700, maar het is één van de meest indrukwekkende die we in lange tijd hebben gereden. De toekomst is geëlektrificeerd, daarover is geen twijfel meer mogelijk. Porsche heeft zich zojuist in één keer bij de voorhoede gemeld.

Porsche Taycan Turbo S

Motor: 2 elektromotoren (voor en achter, 1.050 Nm) Vermogen: 626 pk (max. 761 pk met Overboost) Gewicht: 2.370 kilogram 0-100 km/u: 2,8 seconden Topsnelheid: 260 km/u

Prijs: € 191.800 (vanaf)

LR_DEF_110_20MY_Off-Road_100919_43
b_K4A7986
Photography: Christoph Bauer
Postproduction: Wagnerchic – www.wagnerchic.com

UP TO DATE: MINI ELECTRIC

De elektrische transplantatie voor deze Mini past ‘m bijzonder goed. Vanaf de buitenkant schreeuwt ‘ie niet elektrisch behalve wat kleine design-elementen en ook binnenin hebben ze zich bij Mini ingehouden. Ze zijn allesbehalve compleet ‘Tesla’ gegaan, met enkel een digitaal scherm voor je met snelheidsmeters en andere rij-info. Er is wel genoeg focus gegaan naar de rit. De Mini was altijd al goed in de bochten, maar door het iets lagere zwaartepunt vanwege de accu, maakt dit de auto nog meer als een kart. De snelheid is ‘oké’, je komt snel genoeg weg bij een stoplicht en het bereik is voldoende voor een stadsauto. Dat is het enige punt wat tegenvalt. Dit is bewust gedaan, Mini wil de Electric neerzetten als stadsauto en onder de juiste rij- en weersomstandigheden kom je al snel richting de 250 kilometer op een volle accu. Rationeel is er genoeg op aan te merken, maar het mooie is dat Mini zich ook niet voordoet als de meest praktische kleine EV. Wel de leukste.

Vanaf € 35.188

MASERATI MC20

Ontmoet Maserati’s nieuwe supercar. De eerste exemplaren van de coupé staan op de fabrieksband, de Spider volgt in 2021, met een 3.0 liter V6 die goed is voor 630 pk. De top is 323 km/u en de 100 km/u tik je aan in 2,9 seconden. Geen slechte cijfers voor de eerste Maserati supercar sinds zo’n 15 jaar. Het Italiaanse merk mikt met de MC20 op Ferrari- en McLaren-klanten. Met een elektrische variant die waarschijnlijke gepland staat voor 2022. Er is weinig aan te merken op Maserati’s nieuwste, die ‘m terugbrengt naar z’n roots en het merk weer een halo-car geeft. Iets om naar te verlangen op het allerhoogste niveau. En net op tijd, want ondanks aardig wat verleidelijke concept cars en prima luxe sedans en SUV’s, was het stil rond Maserati. De drietand uit Bologna is klaar voor een comeback.

Ca. € 258.299

JEEP RENEGADE 4XE

De kleinste Jeep krijgt een plug-in upgrade. De 1.3 liter viercilinder (benzine) krijgt een 45 kW elektromotor met 60 pk die het alleen maximaal 44 kilometer uithoudt. Dankzij een interne lader kun je het al rijdend weer bijladen tot maximaal 80 procent in een uur. Verder kun je kiezen uit drie rijmodi, puur elektrisch rijden, hybride rijden of het laadpeil in stand houden. Die laatste werkt bijvoorbeeld goed als je de laatste kilometers in de stad of het dorp elektrisch wil afmaken. De nieuwe elektrische vierwielaandrijving zorgt er trouwens ook voor dat de hybride Renegade offroad beter tot z’n recht komt door het onmiddellijk beschikbare koppel. Als je valt voor de charme van de Renegade en je waardeert aardige offroad-capaciteiten, dan vinkt de likeable instap-offroader van Jeep je checklist af.

Vanaf € 42.990

C5 AIRCROSS-DE ZWEVENDE SUV

In de showrooms staat een vierling hybride SUV’s. Geen eeneiige vierling, want er zijn wel degelijk verschillen. Dus welke moet je kiezen?

De C5 Aircross SUV Hybrid is de eerste plug-in hybride van Citroën. In 2025 wil het merk voor ieder model een geëlektrificeerde uitvoering in de showroom hebben staan. Deze C5 combineert de voordelen van volledig elektrisch rijden met die van een verbrandingsmotor. Met 100 % elektrisch kom je weliswaar niet verder dan zo’n vijftig kilometer, maar dat is voor de meesten voldoende voor woon-werkverkeer. En wil je verder weg, dan is daar de geruststellende aanwezigheid van een benzinemotor. De hybride techniek die we in deze SUV terugvinden is bekend: hij ligt ook in de DS 7 Crossback, Peugeot 3008 en de Opel Grandland X. Een 1.6 liter benzinemotor, goed voor 180 pk, een achttraps-automaat en een elektromotor van 80 kW (109 pk). Gecombineerd is maximaal 225 pk en 300 Nm beschikbaar. En er zou een verbruik van 1,4 liter / 100 kilometer realiseerbaar moeten zijn. Maar dat is helemaal afhankelijk van het aantal elektrische kilometers dat je maakt.

De hamvraag is dus: waarom zou je de Citroen verkiezen boven de DS,  Peugeot of Opel? Daarop zijn een paar antwoorden te geven: natuurlijk de looks (de technische overeenkomsten zijn even groot als de optische verschillen), de inhoud van je portemonnee (als het je om het even is welke, bespaar je gemakkelijk een paar duizend euro), wat je wilt uitstralen (chique DS, degelijk Opel, stoer Peugeot of design Citroen), of je 4-wiel aandrijving noodzakelijk vindt (dan valt de Citroen direct af), of je valt voor die speciale achterbank in de Citroen, bestaande uit drie individueel in de lengte verstelbare stoelen (handig!), of dat je vaak tijdens het rijden een warme kop koffie nuttigt. In dat laatste geval kunnen we volmondig deze auto aanraden. Dankzij de super absorberende vering met Progressive Hydraulic Cushions is de kans namelijk net iets groter dat de koffie in je beker blijft in plaats van door het interieur te klotsen…

Vanaf € 43.750

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD