fbpx
Home / Horloges  / TECHNISCHE REVOLUTIE

TECHNISCHE REVOLUTIE

1

Slechts heel soms worden we in de wereld van mechanische horloges verrast door een écht innovatieve vinding. Maar vandaag is zo’n dag. En het Nederlandse aandeel in deze toch revolutionaire vondst is groot.

10 X SNELLER DAN NORMAAL

Frederique Constant introduceert een wereldprimeur: een oscillator van silicium die tikt met maar liefst 288.000 trillingen per uur, of 40 Hz. Dat is tien keer sneller dan de meeste mechanische uurwerken. Dankzij het innovatieve ontwerp en de kleinere afmetingen past deze revolutionaire hoogfrequente oscillator van silicium bovendien in een traditionele uurwerkconfiguratie. Dus in daarmee is hij in theorie in vele alle gangbare uurwerken inpasbaar.

BEDACHT IN DELFT

Het idee achter de monolithische oscillator ontstond drie jaar geleden tijdens een ontmoeting tussen Peter Stas, mede-oprichter en voormalig CEO van Frederique Constant, en Dr Nima Tolou, oprichter en CEO van Flexous, een innovatieve horlogetechnologietak van YES!Delft, een Nederlandse tech incubator die gespecialiseerd is in buigzame of flexibele mechanismen. Na hun ontmoeting gaf het team van Frederique Constant Flexous opdracht om een flexibel oscillerend systeem te produceren. De technische doelstellingen waren duidelijk: een grootte vergelijkbaar met die van een traditionele balans, een gangreserve van 80 uur en een opzet die fabricage van aanzienlijke hoeveelheden tegen een redelijke prijs mogelijk zou maken.

1 IN PLAATS VAN 26 ONDERDELEN

Bij deze monolithische oscillator vervangt Frederique Constant de 26 onderdelen van een  klassieke regulator (zoals balansveer, balans, anker, ankerrad et cetera) door één enkele onderdeel met twee regelende gewichten. De oscillator is gemaakt van monokristallijn silicium, dit materiaal schrapt de zwakste punten van een traditionele balansveer. Monokristallijn silicium is 100% antimagnetisch, bestand tegen temperatuurschommelingen, minder gevoelig voor zwaartekracht en vier keer lichter dan een klassiek assortiment. De afwezigheid van mechanische koppeling betekent bovendien minder wrijving tussen en slijtage van de onderdelen. Er is dus minder kracht nodig om het echappement wiel en het oscillerende systeem aan te drijven. Tot slot, maar niet minder belangrijk: silicium hoeft niet gesmeerd te worden. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van het echappement op lange termijn.

SNELHEID BESTENDIG UURWERK

Omdat een traditioneel raderwerk de halsbrekende snelheid van een 40 Hz regulateur niet aan kan, hebben de horlogemakers van Frederique Constant een nieuwe basis voor het uurwerk ontworpen – het automatische kaliber FC-810. Dit kaliber kan met de snelheid van de nieuwe oscillator van silicium functioneren en biedt tevens een aanzienlijk gangreserve van 80 uur.

8
3
10
5
9

SLIMLINE MONOLITHIC MANUFACTURE

De Slimline Monolithic Manufacture van Frederique Constant, met drie wijzers en datumaanduiding, is het eerste model uitgerust met dit baanbrekend uurwerk. Het nieuwe horloge met een ronde kast van 40 mm heeft een klassieke wijzerplaat met een geguillocheerd ‘Clous de Paris’-motief, Romeinse cijfers en Breguet-wijzers. De pulserende oscillator van het horloge is zichtbaar door een opening bij 6 uur. Het automatisch FC-810 kaliber is zichtbaar door de glazen achterzijde van de kast. De traditionele versiering combineert Geneva stripes met perlage, en het oscillerende gewicht is opengewerkt. Het model is verkrijgbaar in drie limited editions: 810 stuks van roestvrij staal met een blauwe wijzerplaat en 810 stuks van roestvrij staal met een zilverkleurige wijzerplaat voor een verkoopprijs van €4.495 en 81 stuks van 18k roségoud voor een verkoopprijs van €14.995.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD