fbpx
Home / Food & Drinks  / IERSE ZALIGHEID VAN BUSHMILLS

IERSE ZALIGHEID VAN BUSHMILLS

3

Liefhebber van een goede whisk(e)y en op zoek naar iets speciaals? Dan mag je deze niet missen!

In de oudste whiskeydistilleerderij ter wereld produceert Bushmills al meer dan 400 jaar ‘Ierse whiskey op zijn best’. Dankzij ervaring en ambacht die van generatie op generatie zijn doorgegeven staat Bushmills zowel wereldwijd als in Nederland in de top 3 van Ierse  whiskey-merken. Naast de reguliere Bushmills range, bestaande uit Original, Blackbush, 10YO, 16YO en 21YO introduceerde Bushmills ook de exclusieve Causeway-collectie. En speciaal voor ons, de Nederlandse whiskeyliefhebber, heeft Bushmills nu de 2011 Banyuls Cask binnen de Causeway Limited Edition-collectie uitgebracht. Deze sensationele whiskey is vanaf deze maand (april) in een zeer beperkte oplage verkrijgbaar bij Mitra, en is mede daardoor ook een instant verzamelaarsobject.

ROTSACHTIG GOED

De exclusieve Causeway-collectie is overigens vernoemd naar de Giant’s Causeway, een rotsformatie aan de noordoostkust van Noord-Ierland, die bestaat uit zo’n 40.000 basaltzuilen. De rotsen zouden zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, zo’n 60 miljoen jaar geleden. De formatie staat sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is de meest bezochte toeristische attractie van Noord-Ierland. Met de Causeway-collectie komt Bushmills met een gedurfde limited edition lijn die niet alleen de generaties vóór hen eert, maar ook het unieke natuurlijke landschap waarin deze whiskey is ontstaan.

2
blackfashioned-1920x960-v3
5

EEN TYPEREND ZOETJE

In de ‘Nederlandse’ 2011 Banyuls Cask is het unieke en sensationele karakter van de zeldzame Ierse single malt duidelijk terug te proeven. Na meer dan zes jaar te hebben gerijpt in Oloroso-sherry- en -bourbonvaten is deze single malt door master blender Helen Mulholland in drie jaar ‘afgemaakt’ in zeldzame Banyuls-vaten, waarin eerder zoete Franse dessertwijn heeft gerijpt. Door de zoete wijntonen van de Franse vaten wordt de 2011 Banyuls Cask gekarakteriseerd door een samensmelting van vanille en honing met tonen van zongerijpte perziken en abrikozen. Deze sappige tonen van steenfruit worden in de loop der jaren intenser, warmer en zoeter, alsof ze gebakken zijn. De zoete kruiden van anijs en zwarte bessen gaan hand in hand met de kenmerkende zachtheid van het honingzoete mout van Bushmills.

Van de 2011 Banyuls Cask is maar een beperkte oplage verkrijgbaar. Vanaf 12 april is dit meesterwerk van Helen Mulholland exclusief te koop bij Mitra. Ons advies: wees er heel snel bij, want dit buitenkansje is zo uitverkocht en dan kun je het straks alleen nog maar verkrijgen via veilingsites.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD