fbpx
Home / Lifestyle  / KENNETH PÉREZ

KENNETH PÉREZ

Hij zou Nederland niet meer willen verruilen voor Denemarken, maar aan bitterballen en bier zal de Deens-Spaanse voetbalanalist Kenneth Pérez nooit kunnen wennen: “In Denemarken wordt gezelligheid anders gedefinieerd. Je gaat ergens lekker zitten met een kop koffie of glas wijn.” En wij zullen voor eens en altijd ‘Hygge’ goed uitspreken.

WIE IS KENNETH PÉREZ?

Ik kom oorspronkelijk uit Denemarken en mijn moeder is Spaans, vandaar Pérez. Officieel heet ik Dahl Jensen van mijn achternaam. We woonden met het gezin -ik heb ook een oudere broer- in een buitenwijk van Kopenhagen en ik zag er zo anders uit dan alle blonde kinderen daar, dus vond ik Pérez passender als eerste achternaam. Mijn vader was ondernemer en mijn moeder huismoeder. Ze zijn nog steeds gelukkig getrouwd. Geen spannende of lastige achtergrond zoals veel voetballers hebben, maar gewoon een normale, fijne jeugd. Mijn broer en ik waren altijd buiten op straat aan het voetballen.

Ik voetbalde in Denemarken bij FC Kopenhagen en voor mijn voetbalcarrière zijn we in 1997 met het hele gezin naar Nederland verhuisd. Ik begon bij MVV (Maastricht; red), niet zo’n grote club maar wel eredivisie. We dachten voor een paar jaar, maar dat liep toch even anders, haha.

Nederland vind ik een heerlijk land om te wonen en ik zou nu niet meer terug naar Denemarken willen. We hebben hier echt helemaal onze draai gevonden. Natuurlijk mis ik wel de Deense humor. Die is heel cynisch, elkaar met een knipoog een beetje in de maling nemen.

Er zijn ook een aantal typisch Deense lekkernijen die ik mis. Bijvoorbeeld Deense chocola. Die is zó lekker! Vooral die van Anthon Berg, gevuld met marsepein. Het is gewoon een ander soort snoep dan in Nederland. En Hygge (spreek je dus uit als hû-gah; red.) natuurlijk, het Deense equivalent van gezelligheid. Dat is geen bier en bitterballen! In Denemarken wordt gezelligheid anders gedefinieerd, meer dat je lekker ergens zit met een kop koffie of glas wijn. Bier en bitterballen -vaak geassocieerd met voetbal kijken- is een Nederlandse gewoonte die ik nooit heb kunnen waarderen.

Ondanks mijn Spaanse voorkomen voel ik me vooral heel erg Deens. Afspraak is afspraak, ik hou van duidelijkheid. De Spaanse ‘mañana mañana-mentaliteit’ past niet bij mij. Ik kan dan wel zeggen dat ik het Spaanse temperament heb, maar mijn vader is een Deen en ook heel temperamentvol. Al ben je een product van twee culturen, als mens ben je nooit maar één ding.

School ging me gemakkelijk af en het stond niet in de sterren geschreven dat ik profvoetballer zou worden, maar mijn enige interesse was gewoon voetbal. Het is een natuurlijk verloop geweest, waardoor ik er nooit bij stil heb gestaan wat ik anders was gaan doen. Geen kantoor job in ieder geval! Misschien journalist of piloot. Iets met vrijheid.

De huidige situatie van de pandemie heeft mijn werk als voetbalanalist gelukkig niet al te nadelig beïnvloed. Dat loopt allemaal door. Vorig jaar maart/april was even onzeker, maar nu is de frequentie weer als vanouds.

Daarnaast ben ik met een goede vriend bezig een fonds op te richten in onroerend goed. Specifiek gericht op voetballers. Dat zijn vaak jonge mensen die nog niet echt weten hoe ze met hun vermogen moeten omgaan. Hiermee hopen we te voorkomen dat ze hun geld verbruien. Het staat nog in de kinderschoenen.

SMAAKMAKERS

Mensen bewonder ik niet zo gauw maar ik vind wel veel mensen ‘cool’. Meestal zijn dat mensen die goed in hun werk zijn. Zoals Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong. Ik vond hen een ‘cool’ duo toen ze samen Holland Sport presenteerden (van 2003 tot 2008; red).
Ik bewonder eigenlijk alle vakmensen. Of dit nu een chef of een kleermaker is. Mensen die ambachtelijk, of heel goed werk doen. Mensen die hun passie hebben gevonden en daar vol voor gaan. Dat is vaak best spannend, wanneer ze hiervoor zekerheden laten varen.
En oké, binnen het voetbal Michael Laudrup, de grootste Deense voetballer (en nu coach; red).

INSPIRATIE

Ik lees graag boeken van Ken Follett. Dat zijn van die duizend-pagina’s boeken. Hij is zo’n schrijver die je zó kan meevoeren, dat je echt vastgeplakt zit aan het boek. Ik wil dan niets anders dan de volgende bladzijde lezen terwijl er zoveel andere afleiding is, zoals bijvoorbeeld Netflix. Met series heb ik trouwens meer dan met films. De beste serie die ik ooit gezien heb is Entourage. Die is overigens niet van Netflix maar van HBO. Het is losjes gebaseerd op het leven van Mark Wahlberg. Ik heb zelf een ontzettend fijn leven; goed huwelijk, leuke kinderen, maar met hem zou ik wel willen ruilen, haha!
Netflix hebben we nu wel redelijk uitgespeeld. Peaky Blinders en Homeland vind ik fantastisch. Op dit moment kijk ik met mijn vrouw naar Firefly Lane, een nieuwe serie daar. Maar mijn absolute all time favorite is Friends. Dat hebben we al wel twintig keer gekeken en we komen er altijd bij terug als er niets te zien is. Zelfs mijn kinderen (18 en 21 jaar) hebben het helemaal omarmd. Qua films zou ik zeggen The Shawshank Redemption als favoriet. Op de fiets luister ik naar wat Spotify me voorschotelt. Today’s Top Hits. Het laatste nummer dat ik luisterde was van The Kid Laroi, Without You.
Ed Sheeran vind ik een steengoede artiest. Vooral zijn laatste album Afterglow. Hij maakt elke keer zulke vette nummers! En mijn kinderen hebben een goede muzieksmaak, dus ik luister vaak naar wat zij op hebben staan.

KLEREN MAKEN DE MAN

Kleding is voor mij vooral praktisch. Zodat je niet naakt op straat loopt, haha! Kwaliteit en comfort staan voorop. Ik houd van nauwsluitend maar wel met bewegingsvrijheid. Het shirt wat we met Labfresh hebben ontworpen is daar een perfect voorbeeld van. Privé draag ik vooral veel casual kleding; een hoodie en jeans. Wel van goeie merken. Het mag best wat extra’s kosten. Ik koop minder maar bewuster.
Professioneel word ik gesponsord door Pauw en ik heb een stylist. De kleding die ik mag dragen is echt next level. Ik draag dan vooral overhemden van 100 Hands of Labfresh.
Voor Labfresh ben ik ambassadeur. Kasper (Brandi Petersen, oprichter -red.) is Deen en dan heb je al vrij snel een connectie. Ze benaderden mij of ik interesse had. Ik was gelijk enthousiast. Vooral door het technische aspect (vlek- en geurloos materiaal -red.) en de fit. Het is natuurlijk ook erg cool om een shirt te hebben met mijn naam erop. Ik zou geen eigen label hoeven, ondanks dat sommige (ex)voetballers er een beginnen. Daar ligt mijn interesse niet. Kleding vind ik te vluchtig.

ARMCANDY

Mijn droomhorloge is een Audemars Piguet Ultra Thin. Daar wacht ik nu op. Er is een gigantisch lange wachtlijst voor… Verder draag ik alleen mijn trouwring. Ik ben echt allergisch voor al die kralenarmbanden. Je hebt nu allemaal van die mannen op tv die hun halve armen vol hebben zitten. Wie heeft dit verzonnen?? Ver-schrik-ke-lijk!

WEBSIZE_CVL00606
Michael_Laudrup_2016c
WEBSIZE_CVL00421
008_Royal-Oak-Boutique-Jumbo-Ultra-Thin-Stainless-Steel-Gents-15202STOO1240ST01

THUISHAVEN

Sinds een half jaar wonen we in Amsterdam. Daarvoor in het Gooi. Dat is een prettige plek als je jonge kinderen hebt, maar onze kinderen zijn inmiddels volwassen. De oudste is al uit huis.
Rock Vastgoed heeft ons interieur ontworpen. De basis ervan. Heel stijlvol met marmer en zo. Zelf houd ik heel erg van interieur iconen, mooie designstukken zoals Eames.
Dat Scandinavische ‘Hygge’ is niet specifiek iets wat met interieur of esthetiek te maken heeft, zoals mensen vaak denken. Het gaat vooral om het samenzijn. Neem die picknicktafels die mensen in een buurt voor een huis/pand neerzetten. Dat vind ik super gezellig! Het uitnodigende, dát is waar het om gaat.

Een droomhuis is geen doel op zich. Dat stem je af op de fase in je leven. Misschien dat we op een bepaald moment teruggaan naar het Gooi om weer vrijstaand te wonen. En een vakantiehuisje in Denemarken. Het liefst in Hornbaek, een idyllische badplaats vergelijkbaar met Knokke, maar dan stijlvoller.

WHEELS

Mijn vervoermiddel is een elektrische fiets. Geweldig! We hadden altijd twee auto’s, maar in Amsterdam heb je nauwelijks een auto nodig. We wandelen ook ontzettend veel.
De auto pak ik alleen nog maar als ik naar de golfbaan of ESPN (sportzender waarvoor Pérez commentator is; red.) ga.

Een Porsche 911, het nieuwe model, is absoluut de mooiste auto ooit gemaakt. Wat zij zo knap doen, is dat je denkt dat het niet mooier kan en toch flikken ze het elke keer weer.

LEISURE TIME

In mijn vrije tijd golf ik! En veel fietsen dus. Panden bekijken in Amsterdam. We halen heel veel coffee to go haha! Favoriet is Joe & the Juice (van origine Deense coffee & juice bar; red.). Maar we wonen hier nog niet zo lang, dus het is nog een ontdekkingstocht door de Amsterdamse (take away-) horeca. En er kan momenteel natuurlijk niet zo veel, gelukkig kan mijn vrouw heerlijk koken!

REISLUST

Het is een misvatting dat je als voetballer met uitwedstrijden in andere landen iets van dat  land meekrijgt. Je komt aan, gaat naar het hotel, gaat trainen, speelt een wedstrijd en je vliegt weer terug. Toen ik nog voetbalde was een strandvakantie om uit te rusten prima, maar nu dat niet meer hoeft ben ik vooral dol op steden. Door een stad struinen, genieten van de architectuur, de reuring. Valencia is een fantastische stad. Golftripjes zijn ook leuk. Dan kom je op de mooiste plekken. Bijvoorbeeld naar Dubai. En Girona. Je kunt daar trouwens heerlijk tapas eten. Wat ik absoluut níet mis aan vliegen zijn al die vertragingen en het missen van aansluitende vluchten. Zo’n gedoe altijd! De eerste trip die we gaan maken zodra het weer kan is met mijn vrouw naar Denemarken. Familie opzoeken!

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD