fbpx
Home / Lifestyle  / ITALIAANSE TROTS!

ITALIAANSE TROTS!

Het Italiaanse motormerk Moto Guzzi viert dit jaar zijn eeuwfeest met een aantal bijzondere fietsen. Zoals deze fantastische V7…

GIULIO CESARE CARCANO

Kenners weten het: de V7 is een legende op zich, waarvan het verhaal begint rond 1961. Het succes van de in massa geproduceerde auto maakte hervormingen binnen de motorbranche noodzakelijk. Moto Guzzi, dat over indrukwekkende ontwerpcapaciteiten beschikte, reageerde door nieuwe markten te verkennen: van driewielers tot landbouwmachines en auto’s. Voor de auto-industrie ontwierp de geniale motorfietsconstructeur Giulio Cesare Carcano een 90° V-twin luchtgekoeld motorblok, dat bestemd was voor een sportversie van de Fiat 500, die daarmee een indrukwekkende 140 km/u kon halen. De nieuwe motor viel goed in de smaak, maar de jaarlijkse hoeveelheid die Fiat-president Vittorio Valletta vervolgens verlangde, was veel te groot voor de productiecapaciteit van de fabriek in Mandello del Lario. En dus kwam de daadwerkelijke levering nooit tot stand.

POLITIEMOTOR

Maar Carcano gaf de moed niet op. Hij vergrootte de tweecilinder tot 754 cc, om hem te gebruiken voor de 3X3, een populair voertuig met rupsbanden en driewielaandrijving, bestemd voor gebruik door Alpine troepen. Op datzelfde moment werd vanuit de overheid echter een aanbesteding uitgeschreven voor de levering van motorfietsen voor de verkeerspolitie. De winnaar zou diegene zijn die 100.000 km kon afleggen met de laagste onderhoudskosten. Dat was dé gelegenheid om de tweecilinder, volledig vernieuwd, te plaatsen op een motorfiets, de Moto Guzzi V7.

LOS ANGELES

Het was een innovatief project: de betrouwbaarheid volgens automobiele normen,  gecombineerd met een niveau van comfort en betaalbaarheid was iets waar de concurrentie in de motorwereld niet aan kon tippen. Dat wekte direct de nieuwsgierigheid van buitenlandse politiediensten, waarbij die van Los Angeles een van de eerste was. De ingebruikname van de nieuwe V7 700 begon in 1964. De motorfiets had een 703,3 cc motor die 40 PK ontwikkelde en 230 kg woog. In 1966 begon de massaproductie, bestemd voor politiediensten en buitenlandse markten, terwijl het jaar daarop de V7 700 in Italië werd gelanceerd, tegen de concurrerende prijs van welgeteld 725.000 lire, veel betaalbaarder dan de Duitse en Engelse concurrenten.

NIEUWE VERSIE

En nu… is er deze, model 2021. Wat je dus koopt is één brok fraaie historie, maar natuurlijk wel gebouwd conform de eisen van deze tijd. Met de modernste snufjes. En met een nieuwe motor die is afgeleid van de krachtbron die succesvol de V85 TT All Terrain aandrijft. Natuurlijk volgens de kenmerkende bouwwijze van alle Moto Guzzi motoren die momenteel in productie zijn: luchtgekoelde transversale 90° V-twin met OHV distributie en twee kleppen per cilinder, de trots en traditie van de Mandello productie. De motorinhoud bedraagt 853 cc, dankzij een boring/slagverhouding van 84 x 77 mm. Het vermogen bedraagt 65 PK bij 6800 tpm en het koppel 73 Nm bij 5000 t/min, waarbij meer dan 80% van het koppel al beschikbaar is bij 3000 t/min.

Deze speciale V7 Stone CENTENARIO 850 kost  € 11.495 www.motoguzzi.com

382
04-v7-stone-centenario

OM ALVAST DE SMAAK TE PAKKEN TE KRIJGEN

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD