fbpx
Home / Food & Drinks  / 6 TIPS VOOR TOP KOFFIE THUIS

6 TIPS VOOR TOP KOFFIE THUIS

Negentig procent van de koffiedrinkers koopt zijn koffie in de supermarkt. Daar is niks mis mee, maar met deze zes tips haal je de beste koffie in huis en geniet je maximaal…

1 Kopen

Let bij het kopen van koffie altijd op de branddatum. Helaas staat die niet altijd vermeld op de verpakkingen van supermarktkoffies. Gemiddeld zijn die al meer dan twee maanden oud op het moment dat ze in de schappen belanden. Dit terwijl koffie het lekkerst is vlak nadat het gebrand is. Ongeveer vier weken na branding neemt de smaak namelijk flink af en drink je een ‘saaiere’ koffie. Voor een optimale smaak drink je koffie daarom binnen vier weken na branding.

2. Bewaren

De grote vijanden van koffie zijn zuurstof, hoge temperaturen en licht. Bewaar koffiebonen daarom op een koele, donkere plek en sluit de zak altijd goed af. De meeste betere koffiemerken verkopen hun koffie in hersluitbare verpakkingen. Wil je als echte koffie-nerd  het verouderingsproces maximaal vertragen, leg dan de bonen met zak en al in de vriezer. Laat ze voor gebruik wel langzaam op temperatuur komen.

3. Malen

Zodra koffie gemalen wordt, veroudert de koffie met een factor tien. Voor de lekkerste koffie maal je de bonen daarom vlak voordat je koffie gaat zetten. Dit kan met een handmolen, maar een goede elektrische molen heb je al in huis vanaf ongeveer € 150 euro. En hoewel koffiecapsules enorm populair en misschien makkelijk zijn, zet je met dit systeem niet de verste (en dus lekkerste) koffie.

4. Water

Een vaak onderschat ingrediënt is water. Koffie bestaat voor meer dan 98% uit water. Aangezien we in Nederland overal ander water hebben, beïnvloedt dit de smaak van koffie sterk. Experimenteer daarom eens met mineraalwater. Zoek hierbij naar de TDS (total dissolved solids) waarde op het etiket. Koffie zet je het beste met water met een TDS tussen 116 en 152. Ons kraanwater varieert van 70 tot 500. Ook kun je  een waterfilterkan gebruiken. Naast een betere smaak bescherm je zo ook de binnenkant van de machine. Teveel aan bepaalde mineralen in het water kunnen op den duur je koffieapparaat serieus beschadigen.

5. Opschuimen

Opschuimen doe je het beste met verse, volle melk of speciaal hiervoor geschikte plantaardige alternatieven. Laat de melk in de koelkast staan tot het moment van opschuimen. Koude melk geeft je meer tijd om op te schuimen: hoe lager de temperatuur, hoe meer tijd je hebt. De beste temperatuur is tussen de  60-65°C. Verhit je de melk tot boven de 70°C , dan maak je de eiwitten stuk. Dat resulteert in een gekookte melksmaak en ingezakt melkschuim in de kop. Mooi melkschuim, ook wel microfoam genoemd, is juist glanzend, fluweelachtig en egaal.

6. Schoonmaken

Een schone machine, is een blije machine. Hetzelfde geldt voor de molen. En dan hebben we het niet over het blinkende frame, maar vooral de binnenkant. Als je ’s ochtends koffie maalt, zit er altijd nog een beetje oude koffie tussen de maalschijven (retentie). Gooi daarom altijd het eerste kleine beetje koffie weg. Verder is het bij dagelijks gebruik goed om de espressomachine  minimaal één keer per week schoon te maken door de leidingen door te spoelen met speciaal te kopen schoonmaakmiddel (blindfilteren). Koffieresten en vet kunnen zich in de machine ophopen,  en zo de smaak van je vers gebrande koffie beïnvloeden.

Tip van Gentlemen’s Watch

Wil je een keer écht versgebrande koffie proberen? Check dan dit adres eens: www.frankandfreshcoffee.com Voor € 17,50 bestel je er een proefpakket (4x 150 gram) en maak je kennis met een variatie aan smaken. Frank & Fresh Coffee is opgericht door drie koffieliefhebbers, waaronder Marc Kluijver. Die is zo gek op op koffie, dat hij er al acht jaar, deels van vanuit zijn camper, samen met zijn vriendin en baristatrainer Keri Mol, een magazine over maakt: koffieTcacao. Als digital nomads trekken ze zo  door Europa, op zoek naar de lekkerste koffies. Dus als iemand er verstand van moet hebben…

Kopen

barzini_pakket_4x500g_2000x2000

Bewaren

image-asset

Malen

gemalen-koffie-aanstampen-met-tamper

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD